Românii sunt mari consumatori de sucuri acidulate. Un obicei care ne trimite mai repede la doctor, având în vedere că astfel de băuturi nu conțin deloc nutrienți, ci doar mult zahăr, coloranți și conservanți. Medicii ne sfătuiesc să luăm în serios avertismentele și să reducem cât mai mult consumul de sucuri carbogazoase.
Atunci când consumăm băuturi carbogazoase ne simțim mai energici. Și nici nu e de mirare, având în vedere că au un conținut ridicat de zahăr și o aciditate mare. Creșterea rapidă a nivelului de energie vine, însă, la pachet cu efecte negative asupra sănătății.
Un pahar de suc de 250 ml conține nu mai puțin de 25 de grame de zahăr, echivalentul unei linguri pline, așa că moderația este absolut necesară pentru a evita problemele de sănătate.
Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Marea problemă a sucurilor este numărul de calorii goale de nutrienți. Se ingereaza mult zahăr, e un zahăr rafinat, un zahăr lipsit de orice formă de fibre. Stabilizatorii sunt coloranții, conservanții pentru că altfel ar precipita pe raft. Au viață foarte multă pe raft și sunt departe de ce are corpul nevoie. Zahărul înseamnă dependență, înseamnă deficit de atenție la copii, înseamnă carie dentară, predispoziție la obezitate și bineînțeles tot ce decurge din obezitate, hipertensiune, boli cronice.
Există oameni care beau zilnic cel puțin o doză de băutură carbogazoasă care conține cafeină. Cantitatea este foarte mare și are efecte adverse grave, atrag atenția medicii.
Băuturile carbogazoase au devenit preferatele multora. Așa se face că, în fiecare an, se consumă tone de astfel de lichide.
Obiceiul nesănătos ne plasează printre primele zece țări europene la consumul de băuturi răcoritoare acidulate.
Nastasia Belc, director general, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare: Sunt dulci, îndulcite cu zahăr sau cu îndulcitori sintetici varianta light, zero, care înseamnă apă, niște substanțe colorante, niște arome de cele mai multe ori substanțe sintetice. Dacă este în cantitate mare, organismul nu are sufieciente elemente de protecție pentru a elimina și atunci ele se acumulează ca și cum ar fi un compus străin.
Nutriționiștii ne recomandă să înlocuim sucurile acidulate cu cele făcute sută la sută din fructe, cu ceaiuri sau cu apă.