Românii care au dureri cronice pot apela la terapia durerii. Luminița Vâlcea: Legea aceasta este un semn că ne îndreptăm spre abordarea pacientului ca un întreg

Persoanele asigurate care au dureri cronice pot apela gratuit la terapia durerii, potrivit noii legi adoptate de parlament. Terapia durerii unește mai multe ramuri medicale: de la neurologie, reumatologie, ortopedie, neurochirurgie, până la radiologie și recuperare medicală.

Luminița Vâlcea, director executiv Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice a explicat că pacientul are mult mai multe nevoi decât tratamentul și, într-adevăr, în foarte multe afecțiuni, inclusiv afecțiunea pe care o am eu – spondilită anchilozantă, durerea este o problemă care se întoarce constant trebuie abordată pentru că altfel pacienții au probleme, calitatea vieții scade, au randament mai mic la muncă. Dar această lege are nevoie de norme și sperăm să se întâmple cât mai repede.

Legea aceasta este un semn că ne îndreptăm spre abordare a pacientului ca un întreg, a subliniat Luminița Vâlcea

Legea adoptată de Parlament la începutul lunii iunie defineşte serviciile medicale pentru terapia durerii ca ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.

Se include astfel dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei şi pentru recuperare.

Distribuie știrea