Gândurile multor români se îndreaptă în această perioadă grea spre Regele Charles. De peste 20 de ani actualul monarh vizitează România și a contribuit enorm la promovarea patrimoniului nostru natural și cultural. În toată perioada a colaborat excelent cu voluntari, localnici și reprezentanți ai fundațiilor sale, care îl așteaptă să revină sănătos pentru a-și continua misiunea în țara noastră.
Regele Charles începe o luptă în care îi sunt alături nu doar britanicii și locuitorii țărilor în care are calitatea de șef al statului, ci și românii.
Relația specială a suveranului cu țara noastră a început în 1998 și de atunci fostul prinț de Wales a vizitat aproape în fiecare an România.
Fundația pe care o patronează are 10 case tradiționale în Transilvania și a investit peste un milion de lire sterline în proiecte de reabilitare, restaurare și conservare a patrimoniului.
În iunie anul trecut, a făcut o vizită de cinci zile în România, care a început cu primirea oficială la Palatul Cotroceni.
O echipă TVR a transmis din Valea Zălanului și din toate celelalte locuri spectaculoase pe care regele le-a vizitat.
Camelia Csiki, jurnalist TVR: Vestea în România a produs un șoc. Îmi dau seama că este așa, pentru că am încercat azi să stau de vorbă cu Familia Regală și cu contele Kalnoky, care, deocamdată, refuză să facă orice comentariu. Am vorbit cu un apropiat al Majestății Sale din Marea Britanie, care nu a comentat, dar care este foarte optimist și spune că Regele va fi bine. Și eu am primit vestea, m-a întristat această veste.
Fiecare vizită a suveranului britanic în țara noastră e o declarație de dragoste.
Cristina Vasiloiu, jurnalist român stabilit în Marea Britanie: E vorba de o perioadă dificilă pentru o familie. Prințul Harry este în Londra să își vadă tatăl și înseamnă că totuși ceea ce i s-a comunicat are un anumit grad de gravitate, să spunem, pentru că, dacă ar fi fost ceva foarte simplu, nu cred că erau astfel de mișcări de trupe.
Roxana Dumitrache, fosta șefa ICR Londra: Am avut o interacțiune mult mai caldă cu Majestatea Sa când i-am vizitat expoziția. Are o căldură și o umanitate care pe noi probabil ne contrariază. Regele Charles al III-lea va avea întâlniri private, va primi acele tradiționale red boxes – sunt niște cutii roșii cu documentele oficiale ale Guvernului – deci își va menține rolul constituțional.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis Regelui Charles al III-lea un mesaj de susţinere „în aceste momente dificile”: Majestatea Sa a contribuit enorm la dezvoltarea relațiilor dintre România și Marea Britanie în domeniul securității, apărării, dar și în plan economic.
Giles Matthew, ambasadorul Marii Britanii în România: Am avut o discuție minunată cu Majestatea Sa înainte să vin aici. Afecțiunea lui pentru România și vizitele sale aici vorbesc de la sine.
Charles al III-lea a fost încoronat pe 6 mai 2023, ca suveran al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas.
Citește și: Momente inedite dintr-un documentar despre încoronarea Regelui Charles al III-lea au fost date publicității