• Sun. Dec 5th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Românii cumpără tot mai multe mașini la mâna a doua. Mașinile second hand, un pericol pe șosele

Jul 22, 2021

România începe, din nou, să fie sufocată de mașini second-hand. De la începutul anului, patru din cinci autoturisme înmatriculate au fost la mâna a doua. Comercianții spun că românii nu au suficienți bani ca să-şi cumpere o mașină nouă. În prezent, din cinci mașini care circulă la noi, două sunt mai vechi de 17 ani.

22 Iulie 2021, 18:40 (actualizat 22 Iulie 2021, 20:29) |

De la începutul anului, în România, au fost înmatriculate aproape 200.000 de autoturisme rulate. Numărul lor e de patru ori mai mare decât cel al mașinilor noi, înmatriculate, arată statisticile oficiale. De exemplu, Direcția de Înmatriculări București a suplimentat personalul de la ghișee, pentru a face față numărului tot mai mare de solicitări.

Director, Serviciul Regim Permise Conducere şi Înmatriculări Vehicule: Față de anul trecut, care nu poate constitui un an de referință din cauza contextului pandemic, se remarcă o creștere (…) de aproximativ 30%. Dar dacă ne raportam la situația anterioară pandemiei (…) ne apropiem de cifrele de referință ale anului 2019.

Bogdan Penciu, dealer auto: Clienţii (…) au optat pentru maşinile rulate deoarece o maşină nouă (…) este mai scumpă cu 30%-40% și nu au dorit să riște într-o perioadă de criză. Nu avem posibilitatea momentan să cumpăram mașini noi. Nu avem gândirea de neamț. Cumperi mașină nouă, o ții trei ani, o vinzi și îți cumperi alta nouă. Și nu dai banii la întreținere.

Ministrul Mediului spune că e necesar un pachet de măsuri pentru a descuraja folosirea mașinilor vechi și poluante.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna: În momentul în care majoritatea statelor membre au sisteme de taxare a poluării (…) în momentul în care România nu are un asemenea sistem am devenit o piață țintă, o piață unde se aduc mașinile vechi.

Conform ministrului, sunt necesare și soluții noi pentru a-i ajuta cetățenii cu venituri mici să cumpere autoturisme nepoluante. În prezent, aproape 40% dintre mașinile care circule pe șoselele noastre sunt mai vechi de 17 ani.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *