Ipoteza a fost confirmată de Ambasadorul Italiei la București. Între timp, în ţară, legea prin care fugarii ar putea primi pedepse majorate cu până la 3 ani de închisoare bate pasul pe loc la Curtea Constituțională. Deşi identificaţi în Italia, fugarii români au invocat condiţiile proaste din închisorile noastre şi, deocamdată, au reuşit să rămână departe țară.
Condiţiile din penitenciarele româneşti ne creează încă probleme când vine vorba de extrădări. Autorităţile italiene se declară preocupate de acest aspect, dar admit că fugarii ar trebui extrădaţi.
Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei în România: Cele două guverne sunt complet conştiente de situaţia fugarilor, dar nu doar fugari. Aş vrea să subliniez şi care este principala noastră preocupare aici, anume condiţiile de detenţie pentru cetăţenii italieni care sunt în închisori din România. Dar există un angajament politic privind posibilitatea ca persoane condamnate în ţara de origine să execute pedeapsa în ţara de origine. Asta înseamnă aducerea în România a persoanelor condamnate de instanţele române pentru infracţiuni economice, financiare, de exemplu, pentru corupţie.
Premierul Marcel Ciolacu a primit asigurări de la omologul său italian că problema fugarilor este o preocupare prioritară a autorităţilor din Peninsulă.
Giorgia Meloni, prim-ministrul Republicii Italiene: Cred că o provocare importantă cu care ne confruntăm este cea care se referă la posibilitatea ca deținuții condamnați definitiv să își ispășească pedeapsa în țara de origine.
Alina Gorghiu: Avem cu acord bun cu autoritățile italiene
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, îşi exprimă încrederea că fugarii români din Italia vor fi trimişi în România să execute pedepsele.
Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: Premierul României, premierul Italiei au reiterat importanța acestei dimensiuni, cooperare judiciară în materie penală între România și Republica Italiană. Avem un bun dialog cu autoritățile italiene, iar prioritatea noastră este ca justiția să-și facă datoria până la capăt, să aducem fugarii de peste tot în țară.
Aducerea fugarilor în ţară pare imposibilă
Legea fugarilor ar trebui tranşată la CCR pe 13 martie. Între timp, judecătorii români se străduiesc să respingă toate căile de atac ale fugarilor, în așa fel încât ei să ajungă să-și ispășească pedeapsa în țară.
Liliana Năstase, jurnalist TVR: Singurul fugar român care a fost extrădat din Italia este fostul ministru Darius Vâlcov. În ultimii 5 ani, autorităţile judiciare italiene au refuzat extrădarea tuturor VIP-urilor din România care s-au refugiat în Italia. Sunt unii fugari, printre care fosta şefă DIICOT, Alina Bica, care au ispăşit deja pedepsele în Peninsulă, astfel că o reanalizare a solicitărilor de extrădare este, practic, imposibilă.
Citește și: Darius Vâlcov este primul fost demnitar fugit în Italia, prins și extrădat
Statul român a cheltuit doar anul trecut peste 10 milioane de lei ca să aducă în ţară persoanele urmărite internaţional, mare parte de ani de zile.
VIP-urile României care au reuşit rând pe rând să fenteze autorităţile şi s-au retras în ţări mai prietenoase au fost toate depistate, doar că aducerea lor în ţară pare imposibilă.