Românii nu-și mai umplu cămările pentru iarnă. Murăturile, zacusca sau compoturile, prea scumpe pentru portofelele gospodinelor

Românii nu-și mai umplu cămările pentru iarnă. Prețurile tot mai mari ale produselor îi determina să se gândească de două ori înainte să cumpere legumele sau fructele necesare pentru murături, zacuscă sau compoturi. În piețe, cei mai mulți oameni iau marfă în cantități mici sau cumpără la bucată, iar comercianții spun că vânzările sunt și mai mici decât anul trecut. Temperaturile foarte mari au dus la o reducere semnificativă a producției de legume, susțin producătorii, ceea ce face că prețurile la raft să fie tot mai mari. Iar odată cu majorarea tarifelor, puterea de cumpărare a românilor a scazut.

16 Septembrie 2023, 16:58 (actualizat 16 Septembrie 2023, 19:17) Știrile TVR |

Piețele din Capitală sunt pline de legume numai bune pentru conservele de iarnă. Dar nu la fel de pline sunt portofelele gospodinelor, care își calculează atent bugetul și chiar taie din cheltuielile pentru provizii.

Economiile clienților înseamnă vânzări mai mici pentru producătorii și comercianții care sperau că toamna le va aduce profit.

Și în vestul țării prețurile mai mari scurtează lista de cumpărături pentru toamnă.

Cei care își fac cumpărăturile din piață pot găsi 1 kg de gogoșari la 7- 8 lei. Ardeiul capia costă 7 lei kg, la fel și vinetele. Nici fructele nu sunt mai ieftine. 1 kg de prune sau de pepene pentru murat costă chiar și 8 lei.

PREȚURILE LEGUMELOR

Gogoșari – 7-8 lei/ kg
Castraveți 4-5 lei/kg
Ardei kapia 7 lei/kg
Conopidă 7-10 lei/kg
Vinete 7-8 lei/kg
Roșii 8 – 10 lei/kg

PREȚURILE FRUCTELOR

Prune – 5- 8 lei/ kg
Pepeni – 6 – 8 lei/kg)

Cele mai recente statistici arată că în august legumele s-au scumpit cu peste 7%, iar fructele cu mai bine de 11% față de aceeași perioada anului trecut.

Cristian Rusu, preşedinte, Asociaţia Naţională a Producătorilor de Legume şi Fructe: Prețurile sunt mari pentru că producția produselor românești este mică în continuare. Am avut o vară extraordinar de caldă și asta influențează calitatea și cantitatea produselor de pe piață. Temperaturile foarte mari a dus la o îngreunare a producției de legume.

Mircea Coșea, analist economic: Veniturile nu au crescut în această perioadă deloc, nici la pensionari, nici la salariaţi. Observăm o scădere bruscă a puterii de cumpărare şi asta o să fie şi mai complicat în următoarele luni , pentru că vom avea o aşa numită criză de lichiditate pe piaţă, adică oamenii nu o să mai aibă bani.

Analiștii economici susțin că și eliminarea facilităților fiscale din agricultură și industria alimentară ar putea afecta prețurile.

Source

Distribuie știrea