Românii, proprietari de locuințe vechi. Au nevoie de modernizări și reabilitări, conform Strategiei Naționale a Locuirii elaborată de Guvern

România are cei mai mulți proprietari de locuințe din Uniunea Europeană. Spre deosebire de germani sau austrieci, mulţi conaționali evită să stea cu chirie din cauza preţurilor mari. Cea mai mare problemă rămâne însă vechimea imobilelor.

25 Mai 2021, 22:26 |

În România sunt aproximativ 8,5 milioane de locuințe. 96% dintre case și apartamente sunt deținute în proprietate. Este cea mai mare pondere din Uniunea Europeană, cu mult peste medie, conform celor mai recente date ale Eurostat pentru 2019.

Mălina Voicu, sociolog, cercetător al Institutului de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română: Există o serie de avantaje. Unul dintre ele este siguranța pe care ți-o dă proprietatea ta. Eșți la tine acasă. Există o serie de dezavantaje și anume faptul că ne forțează, ne leagă de un loc. Dacă ți se oferă un job bine plătit dar foarte departe de unde stai acum va fi greu să te rupi, să vinzi și să pleci.

Peste 90% dintre clădirile rezidențiale sunt însă construite înainte de anul 1990 și au nevoie de modernizări și reabilitări, conform Strategiei Naționale a Locuirii elaborată de Guvern. Aproximativ 65% sunt case, iar restul, apartamente.

Iulian Niculae, agent imobiliar, membru al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România: După ‘90 mulți au dorit să fie proprietari și au cumpărat în primul rând casele unde erau chiriași ai statului până în 1989. Aceste locuințe au devenit în timp uzate moral dar și fizic. Nu uitați, discutăm de structuri care au 50-60-70 de ani vechime.

În alte țări europene, numărul locatarilor care stau în chirie e mult mai mare decât în România.

Mihaela Antoche, corespondent TVR în Franța: Peste 40% dintre francezi preferă să rămână chiriași din cauza situației lor financiare dar și pentru faptul că se pot deplasa ușor în orice colț al țării în funcție de locul de muncă.

Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania: Doar 12% dintre spanioli locuiesc în chirie. Nu la fel stă situația în cazul străinilor rezidenți în Spania. Foarte puțini sunt proprietari. Procentul străinilor care stau în chirie se apropie de 70%.

Potrivit Eurostat, țările din Uniunea Europeană cu cei mai puțini proprietari sunt Austria și Germania, cu o pondere de 55% și respectiv 51%.

Source

Distribuie știrea