Din puținul pe care îl au vor să doneze ca să-și ajute semenii aflați în mare necaz. Români din mai multe zone ale țării strâng ajutoare pentru victimele inundațiilor din județul Galați. La Brașov, s-au adunat deja mai multe bunuri necesare traiului zilnic, la garajul regiei de transport public. Iar în localitatea buzoiană Cozieni, oamenii inimoși donează inclusiv țigle pentru refacerea acoperișurilor distruse de ape.
Virgil Bâgiu și-a învelit cu tablă casa bătrâneasca în care locuiește, iar țigla pe care a dat-o jos ar putea fi folosită pentru reconstrucția a cel puțin 3 case mici distruse de ape. Nu este un om bogat, însă mișcat de necazul fără margini al semenilor din Galați vrea să ajute atât cât poate.
Virgil Bâgiulocalnic, Cozieni: Cei interesați pot să vină să ia cel puțin 5 tone de tiglă. Le donez cu mare, cu mare plăcere. Trebuie să fim solidari toți, mai ales la necaz.
A dat de veste prin sat și un alt localnic i s-a alăturat. Nea Gheorghe, la cei 84 de ani ai săi, își donează și el țiglele de pe casă, în speranța că vor fi de ajutor vreunei familii de bătrâni asemenea lui.
Gheorghe Mihăilescu, localnic, Cozieni: Foarte greu. Aşa ceva nu prea am pomenit cam demult. (n.r.:întrebare reporter: Şi vreţi să-i ajutaţi?) Aşa trebuie, da.
EXCLUSIV Pechea și Slobozia Conachi, acolo unde viața renaște. Oamenii din zonele inundate curăță și fac loc speranței
De o săptămână oamenii din localitățile luate de ape trăiesc o dramă greu de descris. Sunt epuizați, înfrigurați și se uită cu ochii în lacrimi spre viitor. Au nevoie de multă putere să își revină, să își curețe casele și să o ia de la capăt. Urmează un reportaj în exclusivitate semnat de Alex Costache, Alex Ungureanu și Dorel Oancă.
Își asigură greu traiul pentru că sunt săraci și muncesc cu ziua, dar sunt impresionanți de suferința celor care și-au pierdut tot. Așa că oamenii vor să ajute în orice fel posibil.
Gheorghe Habără, localnic Cozieni: Cu ce e nevoie. La descărcat, la cărat, doar cu mâna, cu altceva nu am.
Pe rețelele de socializare sau din vorbă-n vorbă, informația despre nevoile sinistraților a ajuns și la un ONG local din Cozieni. De două zile, lumea a început să aducă ce are prin gospodărie.
Iuliana Wamsiedel, preşedinte, Asociaţia de sprijin Cozieni: Au fost sortate pe grupe de vârstă, separat, îmbrăcăminte, încălțăminte, lenjerii, plăpumi. Toate au fost etichetate, toate sunt în stare foarte bună, spălate, curățate.
Și braşovenii s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe sinistraţii din zona de sud a Moldovei. Sindicatul Liber 2015 al Regiei de Transport Braşov, împreună cu câteva asociații, vrea să adune 60 de tone de ajutoare, până luni seara. Colectarea se face la garajul Regiei Locale de Transport Public și deja, în două zile, s-a strâns o cantitate de bunuri considerabilă.
Ion Zbârnea, preşedintele Federaţiei Transportatorilor şi Serviciilor Publice din România şi al Sindicatul Liber 2015 RAȚ Braşov: Sperăm să adunăm un număr cât mai mare de colete și alimente. Preconizăm în jur de 10 dube. Le vom duce, mai exact, în comuna Pechea, județul Galați.
Prin reprezentanții locali ai Federaţiei Transportatorilor şi Serviciilor Publice din România se va lua legătura cu Prefectura Galați, pentru că pachetele să ajungă la oamenii cei mai afectați de inundații.
Televiziunea Română face apel la publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture campaniei pentru a-i ajuta pe oamenii aflaţi în suferinţă.
Vă reamintim, sunt necesare în special materiale de construcții și produse de curățenie, dar și multe alte lucruri care îi ajută pe oameni să poată reveni o viață normală. Toate pot fi aduse la sediul TVR din starda Ermil Pangratti, nr 28, din București. De asemenea, Crucea Roșie a pus la dispoziție trei conturi în care se pot dona bani. Pentru orice informații, ne puteți contacta la numărul 0731.355.775 sau la adresa de e-mail: [email protected].
Campanie TVR pentru strângere de ajutoare. Puteți aduce donații, la sediul TVR, între orele 8.00 și 20.00
Televiziunea Română a lansat campania „Împreună facem bine” un demers de solidaritate cu oamenii aflaţi în suferinţă în urma inundaţiilor devastatoare din Moldova, care au luat şapte vieţi, au distrus mii de locuinţe, au închis şcoli şi grădiniţe.