Romașcanu: A fost aprobată OUG privind finanţarea proiectelor culturale ”Timişoara – Capitală Cultural Europeană 2023”

Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, OG 51/1998 privind finanţarea proiectelor culturale, pentru a putea avea finanţări culturale multianuale, precum şi posibilitatea înfiinţării Registrului finanţărilor nerambursabile din domeniul culturii, a anunţat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

16 Iunie 2022, 14:39 (actualizat 16 Iunie 2022, 14:43) Știrile TVR |

Lucian Romașcanu – PSD / FOTO: Autor: RADU TUTA / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

“Astăzi a fost aprobată ordonanţa de urgenţă care modifică OG 51 privind finanţarea proiectelor culturale şi OUG nr. 42 privind “Timişoara – Capitală Cultural Europeană 2023″. Sunt câteva modificări de fond, la Ordonanţa 51 a fost vorba, în primul rând, de redefinirea unor termeni privind finanţarea evenimentelor culturale şi propunerea unor măsuri astfel încât să putem avea finanţări culturale multianuale, astfel încât să putem avea finanţare previzibilă a proiectelor culturale prin scheme de ajutor de stat şi prin scheme de minimis. Şi, în acelaşi timp, să avem posibilă înfiinţarea Registrului finanţărilor nerambursabile din domeniul culturii. Este o bază naţională de date, astfel încât să putem urmări trasabilitatea finanţărilor, implementarea lor şi să putem avea la sfârşitul fiecărui an sau ori de câte ori avem nevoie date concrete despre fenomenul cultural din România”, a declarat Lucian Romaşcanu, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Ministrul Culturii s-a referit şi la modificările aduse, prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă, la OUG nr. 42/2019 privind stabilirea unor măsuri financiare pentru susţinerea desfăşurării Programului cultural naţional “Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

În ceea ce priveşte OUG 42, ea a fost modificată în sensul stabilirii clare de atribuţii pentru cei trei jucători principali, şi anume Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean şi Primăria Timişoara, şi, de asemenea, despre ceea ce trebuie să facă Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană. Foarte important este că, în acest moment, Ministerul Culturii are rolul de a sprijini şi de a aviza proiectele care se derulează, proiectele culturale care se derulează pe baza fondurilor pe care le alocăm de la Guvern. În rest, responsabilitatea este integrală atât a Primăriei, cât şi a Consiliului Judeţean atât pentru implementarea proiectelor culturale, cât şi pentru derularea programului de investiţii necesar bunei desfăşurări a programului”, a explicat Romaşcanu.

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.