Rubla rusească a atins un minimum istoric luni dimineață după ce s-a devalorizat cu 28%

Rubla, ruble / FOTO: Shutterstock – www.shutterstock.com

Rubla rusească a fost tranzacționată în scădere cu 28% luni dimineața atingând astfel un minimum istoric, potrivit Financial Times. Declinul monedei rusești survine unei noi runde de sancțiuni adoptate de statele vestice după ce armata Kremlinului a invadat Ucraina.

Scăderea rublei față de dolarul american a fost de aproape 118, potrivit datelor furnizate de Bloomberg, după ce în Weekend, președintele Vladimir Putin a pus în starea de alertă arsenalul nuclear, iar Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni financiare astfel încât Rusia să fie exclusă din sistemul financiar global.

Norvegia a anunțat duminică că Fondul Suveran cunoscut și ca fondul de petrol care valorează 1,3 trilioane de dolari, cel mai valoros fond de investiții din lume, își oprește investițiile în bunuri provenind din Rusia.

Compania petrolieră BP (fosta British Petroleum) a anunţat duminică că se pregăteşte să cedeze pachetul de acţiuni de 20% în gigantul rus Rosneft, pe care îl deșine din 2013 ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Săptămâna trecută rubla a fost în scădere continuă, atingând valori minime.

Măsurile punitive luate împotriva Rusiei au ca scop să împiedice Banca Centrală de la Moscova să-și folosească rezervele internaționale.

Populația rusă a format cozi la bancomate pentru a retrage lichidități din bănci, în timp ce Banca Centrală nu are un mecanism prin care să stabilizeze moneda și economia națională.

Source