Rusia a respins prin veto o rezoluţie ONU care deplânge agresiunea din Ucraina. NATO desfăşoară forţa de reacţie rapidă pentru prima dată în contextul apărării colective

Rusia a făcut uz de dreptul său de veto în timpul votului din Consiliul de Securitate al ONU în privinţa unei rezoluţii redactate de SUA şi Albania. Documentul deplângea puternic agresiunea împotriva Ucrainei şi cerea Rusiei să-şi retragă imediat trupele din Ucraina. Ca să obţină un număr cît mai mare de voturi, în rezoluţia a fost înlocuit verbul „a condamna” cu „a deplânge”.

NATO a anunţat suplimentarea forţelor pe flancul estic. Aliaţii desfăşoară elemente ale forţei de reacţie rapidă – în premieră – şi vor continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv sisteme de apărare aeriană. Decizia a fost luată la summitul Aliaţilor, care a avut loc aseară, în sistem video conferinţă.

Franţa a anunţat că accelerează desfăşurarea grupului tactic în România. E vorba de 500 de militari, precizează preşedinţia franceză.

Au intrat în vigoare sancţiunile decise de Uniunea Europeană împotriva conducerii de la vârful Federaţiei Ruse.

Conturile sau bunurile deţinute în spaţiul comunitar de Vladimir Putin, de ministrul său de externe, Serghei Lavrov, sau de alţi înalţi oficiali au fost îngheţate. Canada şi Statele Unite s-au raliat sancţiunilor europene. Cipru şi Italia au confirmat că nu se vor opune excluderii Rusiei din sistemul bancar Swift. Ungaria şi Germania nu au anunţat o decizie în acest sens.

Source