Rusia a trimis Iranului arme americane capturate în Ucraina pentru a încerca să fabrice arme asemănătoare, transmite CNN

Armament necesar pentru Ucraina

De când Rusia a declanşat anul trecut războiul contra Ucrainei, iar aceasta a primit în acest timp mari cantităţi de armament din partea aliaţilor săi occidentali, au existat mai multe situaţii când trupele ruse au reuşit să captureze arme precum lansatoare de rachete antitanc Javelin sau sisteme antiaeriene portabile Stinger pe care trupele ucrainene au fost nevoite să le abandoneze pe câmpul de luptă.

Unele dintre aceste echipamente, afirmă sursele de la Washington citate de CNN, au fost trimise apoi în Iran, pentru a fi demontate şi analizate de inginerii iranieni, cu scopul de a concepe arme asemănătoare. Motivaţia Moscovei de o oferi aceste arme Teheranului ar fi de a stimula Iranul să continue sprijinul oferit Rusiei în războiul din Ucraina, unde armata rusă a folosit masiv drone iraniene Shahed.

Ucraina raportează Pentagonului pierderile de arme americane suferite pe front, dar amploarea reală a acestor pierderi este dificil de urmărit.

Totuşi, oficialii americani nu cred că este vorba despre transferuri semnificative sau sistematice către Iran ale unor arme capturate de Rusia în Ucraina.

Dar există deja cazuri din trecut în care Iranul a reuşit să copieze cu succes arme americane.

De pildă, racheta antitanc Toophan, o armă esenţială din dotarea armatei iraniene, este o copie realizată în anii ’70 a rachetei americane BGM-71 TOW.

De asemenea, în 2011 iranienii au interceptat o dronă americană Lockheed Martin RQ-170, pe baza căreia au conceput o dronă proprie, doborâtă în 2018 în spaţiul aerian israelian.

Source

Distribuie știrea