Rusia anunță că este dispusă să reia negocierile cu Ucraina

Rusia este dispusă să reia negocierile cu Ucraina, dacă Kievul îşi exprimă disponibilitatea de a face acelaşi lucru, a declarat joi viceministrul de externe rus Andrei Rudenko, citat de EFE şi Interfax.

19 Mai 2022, 14:23 (actualizat 19 Mai 2022, 14:25) Știrile TVR |

Ucraina şi Rusia, aşteptate la dialog

Nu noi am întrerupt procesul de negociere, ci partenerii noştri ucraineni sunt cei care l-au pus pe pauză. De îndată ce îşi vor exprima disponibilitatea de a reveni la masa negocierilor, în mod firesc vom răspunde afirmativ„, a declarat Rudenko într-o conferinţă de presă la Moscova.

Principalul este să ai ce să discuţi„, a adăugat ministrul adjunct de externe rus.

Cu o zi în urmă, Kremlinul afirma că în acest moment negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt complet suspendate din cauza „lipsei absolute de voinţă” din partea Ucrainei.

Discuţiile nu progresează de fapt. Şi observăm o lipsă totală de dorinţă din partea negociatorilor ucraineni de a continua acest proces„, afirmase purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Lucru pe care partea rusă îl atribuie influenţei SUA şi a Regatului Unit în procesul de negocieri, notează EFE.

Consilierul preşedinţiei ucrainene Mihailo Podoliak a confirmat că negocierile cu Rusia sunt „pe pauză” deoarece Moscova ezită să accepte că condiţiile care prevalau la începutul campaniei militare ruse în Ucraina s-au schimbat substanţial.

Negocierile dintre cele două părţi au intrat în impas cu o lună şi jumătate în urmă, după ce luptele de la Mariupol s-au intensificat şi au ieşit la iveală imagini cu atrocităţile din Bucea, o suburbie a Kievului.

Ultima rundă de discuţii faţă în faţă între delegaţiile ambelor ţări a avut loc la Istanbul, în Turcia, în 29 martie.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea