Rusia consolidează protecţia bazei navale de la Sevastopol în eventualitatea atacurilor ucrainene cu drone

12 Mai 2023, 15:37 (actualizat 12 Mai 2023, 15:45) Știrile TVR |

Rusia consolidează protecţia bazei de la Sevastopol / captura video

„Din cauza ameninţării atacurilor cu drone robotizate de suprafaţă şi subacvatice a fost mărit numărul de mijloace tehnice pentru protecţia bazei principale a flotei, precum şi a danelor de acostare a navelor”, a declarat vice-amiralul Sokolok pentru ziarul armatei ruse, Krasnaia Zvezda.

În plus, a spus el, au fost instalate „posturi de observare optico-electronice şi radiotehnice” pentru detectarea timpurie a atacurilor.

Baza navală din Sevastopol a fost ţinta mai multor atacuri cu drone ucrainene până acum. La 7 mai, guvernatorul oraşului Sevastopol, Mihail Razvojaev, a declarat că portul fusese atacat de cel puţin 10 drone ucrainene, care au fost interceptate de apărarea antiaeriană rusă.

În aceeaşi zi, Ministerul rus al Apărării a raportat un număr de 22 de drone ucrainene, care au fost eliminate – potrivit acestuia – prin mijloace antiaeriene şi de război electronic.

Instituţia de apărare rusă declarase la 24 aprilie că antiaeriana a respins un atac cu trei drone navale care se îndreptau spre golful Sevastopol.

La Kiev, generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene şi responsabil de apărarea oraşului Bahmut (est), l-a informat pe preşedintele Volodimir Zelenski vineri, în cursul unei reuniuni a Statului Major General, că trupele sale au oprit forţele ruse şi le-au împins înapoi în unele zone ale frontului, conform EFE.

„Am ascultat raportul generalului Sîrski, ale cărui unităţi au forţat inamicul să nu mai avanseze şi chiar l-a împins înapoi în unele zone”, a anunţat Zelenski despre conţinutul întâlnirii pe canalul său de Telegram.

Anunţul lui Zelenski intervine după ce ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a anunţat că trupele ucrainene au respins cu doi kilometri forţele ruse care încercau să cucerească Bahmut.

Preşedintele ucrainean a discutat, de asemenea, cu şefii săi militari şi cu miniştrii apărării şi industriilor strategice, care au fost prezenţi la reuniune, despre aprovizionarea cu muniţii şi rachete de care Ucraina are nevoie pentru a se pregăti mai bine pentru mult aşteptata sa contraofensivă.

De asemenea, Zelenski a fost informat de către oficialii din domeniul apărării şi securităţii cu privire la modul în care noile brigăzi pe care Ucraina le-a creat pentru viitoarea sa campanie militară ofensivă sunt echipate cu arme şi muniţie.

La rândul său, armata rusă a comunicat vineri că a respins 26 de atacuri ucrainene pe un front cu o lungime de 95 km în sectorul Soledar (estul Ucrainei), în apropiere de oraşul-simbol Bahmut, într-un moment în care se profilează o vastă ofensivă a Kievului.

„În direcţia tactică Soledar, inamicul a desfăşurat ieri (joi) o ofensivă pe întreaga linie de contact, cu o lungime de peste 95 km. Unităţile armatei ucrainene au desfăşurat 26 de atacuri implicând peste 1.000 de militari (10 oameni pe fiecare kilometru de front) şi până la 40 de tancuri”, a indicat Ministerul rus al Apărării, asigurând că forţele sale au respins toate aceste atacuri şi au împiedicat orice fel de străpungere, potrivit AFP.

Fără să vrea, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a recunoscut retragerea forţelor ruse de pe poziţiile lor la nord de Bahmut, epicentrul luptelor din Donbas, relatează Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty).

În conferinţa de presă din 12 mai, Konaşenkov a declarat că armata rusă a „ocupat o nouă linie” lângă lacul de acumulare Berhovski, „ţinând cont de condiţiile avantajoase pe care îl prezintă acesta”, transmite postul de radio menţionat, citând canalul de televiziune Zvezda.

Conform analiştilor militari consultaţi de Radio Svoboda, aceasta înseamnă de fapt o retragere în zona localităţii Bogdanovka. Anterior, despre acest lucru comunicaseră şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, o serie de bloggeri militari ruşi şi armata ucraineană.

Retragerea forţelor ruse din acel perimetru le permite trupelor ucrainene să controleze drumul către Ceasov, singura rută de aprovizionare în prezent a trupelor ucrainene din Bahmut. Prigojin declarase că aceasta ar putea duce în cele din urmă la încercuirea mercenarilor săi în interiorul oraşului. Armata rusă nu a comentat respectivele rapoarte, notează Agerpres.

Cu o zi înainte, surse ruseşti au raportat că forţele ucrainene au lansat o ofensivă la scara largă, ulterior aceste rapoarte au fost dezavuate. Comandamentul ucrainean nu a făcut niciun comentariu cu privire la aceste informaţii.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că armata sa a reuşit să oprească forţele ruse, iar în unele zone „chiar să le împingă înapoi”, conform Radio Svoboda.

Source

Distribuie știrea