Rusia nu va participa la sesiunea extraordinară a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului consacrată Ucrainei

Rusia nu va participa la sesiunea extraordinară a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului consacrată „deteriorării situaţiei drepturilor omului în Ucraina”, a anunţat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, citată de AFP.

10 Mai 2022, 14:48 (actualizat 10 Mai 2022, 14:51) Știrile TVR |

Maria Zaharova

„Delegaţia rusă nu va legitima prin prezenţa sa acest nou show politic organizat sub forma unei sesiuni extraordinare„, a declarat Zaharova într-un comunicat.

„Din nefericire, argumentele şi lămuririle noastre privind adevăratele obiective ale acestei operaţiuni militare speciale şi situaţia reală din teren sunt complet ignorate. Este evident că nu vor fi ascultate nici de data aceasta„, a susţinut ea, apreciind că reuniunea este „un nou demers antirusesc al Occidentului colectiv”.

Consiliul Drepturilor Omului va organiza joi sesiunea extraordinară, la cererea Ucrainei, susţinută de alte 15 state membre, printre care Franţa, Gambia, Japonia, Mexicul, Polonia şi Statele Unite, precum şi de peste 35 de ţări cu statut de observator, inclusiv Bulgaria, Elveţia, Turcia şi Ungaria.

Este prima reuniune consacrată Ucrainei după ce Adunarea Generală a ONU a suspendat Rusia din Consiliu, în aprilie.

Rusia ar fi avut totuşi dreptul să participe la lucrările de joi ale celui mai înalt for al ONU în materie de drepturi ale omului, ca ţară observatoare, deoarece – anticipând suspendarea – renunţase la statutul de membră a Consiliului.

Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, susţinând că desfăşoară o aşa-numită „operaţiune specială” pentru „de-nazificarea” şi demilitarizarea acestei ţări.

Source

Distribuie știrea