Rusia pretinde că împiedică recucerirea de către Ucraina a Insulei Șerpilor

Forțele ruse au zădărnicit mai multe încercări ale trupelor ucrainene în ultimele două zile de a recuceri insula Șerpilor din Marea Neagră, a susținut Ministerul rus al Apărării într-o actualizare citată de BBC.

10 Mai 2022, 11:22 (actualizat 10 Mai 2022, 11:44) Știrile TVR |

Insula Șerpilor. Hartă

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, spune că Ucraina a făcut „mai multe încercări disperate” de a lansa atacuri aeriene și maritime pe Insula Șerpilor.

El spune că peste 50 de soldați ucraineni au fost uciși în timpul încercărilor de recucerire a insulei.

Oficialul de la Kremlin susține că Rusia a doborât patru avioane de război ucrainene, inclusiv trei Su-24 și un Su-27, trei elicoptere Mi-8 cu parașutiști la bord și un elicopter Mi-24,  și că a atacat navele marinei ucrainene.

„Trupurile a 24 de militari ucraineni morți au fost lăsate pe malul Insulei Șerpilor”, a scris Konașenkov pe Telegram.

Anterior armata ucraineană a raportat, de asemenea, lupte în jurul Insulei Şerpilor, dar nu a recunoscut nicio pierdere. Oficialii de la Kiev au publicat, însă, imagini cu o dronă care distruge cu o singură lovitură o navă de debarcare rapidă a ruşilor acostată pe insulă. Oficialii ucraineni au mai comunicat că au fost lovite şi două sisteme de rachete antiaeriene, conform CNN.

Insula Şerpilor din Marea Neagră, ocupată de trupele ruse la puţin timp după declanşarea invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie.

Insula Şerpilor a devenit la începutul războiului un simbol al rezistenţei ucrainene după ce a fost mediatizată o înregistrare audio ucraineană neautentificată de surse independente şi conform căreia, în timp ce echipajul crucişătorului rus Moskva le cerea prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea, aceştia din urmă ar fi răspuns cu mesajul”Navă de război rusească, du-te naibii!”.

După publicarea acelei înregistrări, Kievul a susţinut că militarii ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost ucişi în timpul asaltului, dar a recunoscut mai târziu că ei sunt în viaţă. Rusia anunţase imediat după ocuparea insulei că 82 de soldaţi ucraineni s-au predat pe Insula Şerpilor. Soldaţii ucraineni au fost între timp eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri.

Source

Distribuie știrea