Rușii atacă fără încetare orașul Bahmut. Zelenski: Peste 1.100 de soldați ruși, uciși în Bahmut în mai puțin de o săptămână

13 Martie 2023, 08:24 (actualizat 13 Martie 2023, 10:11) Știrile TVR |

Peste 1.100 de soldați ruși au fost uciși în Bahmut în mai puțin de o săptămână, spune Zelenski.

„Din 6 martie, numai în sectorul Bahmut, soldații ucraineni au reușit să elimine peste 1.100 de soldați inamici. În plus, au fost distruse nenumărate echipamente ale inamicului și peste 10 depozite ruseşti de muniţie au fost distruse.” a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski duminică seara, în discursul său zilnic.

Acesta din urmă menționează, de asemenea, peste 1.500 de soldați ruși suficient de răniți pentru a nu putea continua lupta. Aceste cifrele sunt pot fi verificate, la fel ca și numărul de 159.090 de morți în rândurile forțelor ruse din 24 februarie 2022, raportați de statul major ucrainean.

La rândul sau, și Moscova susține că armata ucraineană a pierdut foarte mulți oameni în confruntările sângeroase din Bahmut. Orașul este parțial sub controlul mercenarilor din gruparea rusă Wagner, dar ucrainenii rezistă cu dârzenie.

Situaţia din zona oraşului Bahmut, din estul Ucrainei, rămâne dificilă, dar forţele ucrainene resping toate încercările armatei ruse de a captura oraşul, a afirmat luni comandantul forţelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskii, transmite Reuters.

”Situaţia din jurul oraşului Bahmut rămâne dificilă”, a declarat Sîrskii, potrivit platformei Telegram a Centrului media al armatei ucrainene.

”Toate tentativele inamicului de a captura oraşul sunt respinse cu artilerie, tancuri şi alte arme”, a adăugat înalta oficialitate militară ucraineană.

Aceasta a adăugat că gruparea de mercenari rusă Wagner ”atacă din mai multe direcţii încercând să spargă apărarea trupelor ucrainene şi să avanseze către districtele centrale ale oraşului”.

Informaţiile nu au putut fi verificate de Reuters din surse independente.

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că Kievul a decis să continue luptele la Bahmut deoarece bătălia epuizează cele mai bune unităţi ale armatei ruse.

Pentru Moscova cucerirea oraşului Bahmut este un obiectiv important pentru că ar însemna străpungerea apărării ucrainene şi ar fi un pas spre capturarea întregii regiuni industriale Donbas.

În 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

De partea sa, Kievul a afirmat de mai multe ori că, înainte de a discuta despre un plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate în 2022 şi peninsula Crimeea.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea