Scumpirile din ultimul an au ajuns la nivelul creşterii salariilor sau chiar le-au depăşit, în unele cazuri, aşa încât românii care vor să aibă venituri mai mari se văd uneori nevoiți să îşi caute un nou loc de muncă, mai bine plătit. După eliminarea restricțiilor legate de pandemie, au început să fie organizate din nou târguri de recrutare, unde companiile promit salarii mari, beneficii și şanse de dezvoltare a carierei.
Inflația de peste 10% și perspectivele de continuare a scumpirilor i-au speriat pe românii care câștigă la fel ca anul trecut.
Deși statisticile oficiale arată că salariile au crescut, în medie, cu peste 10%, mulți se plâng că nu le mai ajung banii.
Angajatorii spun că au nevoie de mai mulți angajați după trecerea pandemiei. În industria divertismentului, de exemplu, se caută și angajați fără experiență și specialiști în contabilitate, IT, juridic sau marketing.
Reprezentanții firmelor care caută oameni spun că au majorat salariile peste nivelul inflației, pe lângă alte beneficii, tocmai ca să se asigure că nu le pleacă angajații.
Salariul mediu net pe țară a fost în februarie de 3.700 de lei, cu 10,6% mai mare decât în aceeași lună din anul trecut.
În industria hârtiei și a tratării apelor uzate creșterile nu au depășit 5 procente, iar în sănătate majorarea a fost de 1,6%.
Sunt și domenii de activitate unde salariile chiar au scăzut ușor.