Guvernul a introdus salariul minim european, dar formula de calcul aprobată stârneşte deja nemulţumiri printre reprezentanţii angajaţilor şi angajatorilor. Patronii avertizează că salariaţii ar putea câștiga mai puțin dacă economia scade, iar sindicaliștii cer noi criterii de evaluare, pentru un câştig mai predictibil. Economiştii sunt de părere că unul dintre marii câștigători va fi tot statul, prin taxele încasate.
Salariul minim european, numit oficial salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, va fi calculat în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și de productivitatea muncii. Guvernanții dau asigurări că nu va fi mai puțin de jumătate din câștigul salarial mediu brut din economie. Acum, e mai mic și tot așa va rămâne după majorarea cu 400 de lei, de la 1 iulie.
MARCEL CIOLACU – premierul României: De fapt urmărim protejarea puterii de cumpărare. Reamintesc că, din 1 iulie, majorăm salariul minim de la 3.300, la 3.700 de lei și vor beneficia circa 1,8 milioane de angajați.
Reprezentanții patronatelor avertizează însă că noua formulă de calcul ar permite inclusiv un câştig mai mic, dacă economia scade.
STERICĂ FUDULEA – secretar general, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii: Formula de calcul nu e chiar atât de nouă. S-a mai încercat introducerea acestei formule și punerea ei în practică. În anul de pandemie dacă s-ar fi aplicat această formulă de calcul ar fi trebuit ca salariul minim pe economie să scadă.
Sindicaliștii sunt și ei nemulțumiți și cer alte criterii de calcul, astfel încât salariului minim să fie mai predictibil.
Prin telefon, HORAŢIU RAICU, secretar general, Blocul Naţional Sindical: Am atras atenția Guvernului și Ministerului Muncii să nu se grăbească (…) cu proiectul de act normativ. Este superficial, lacunar. Guvernul să aibă un instrument politic, a mai introdus (…) institute de cercetare specializate în analiză și evaluare de impact în domeniul politicilor sociale. O chestie halucinantă.
Analiștii economici se așteaptă ca majorările de venituri să fie suportate în cele din urmă tot de către consumatori. Iar statul să câștige mai mult din taxe.
VERONICA DUȚU, analist economic: Atunci când se măresc salariile toți acești bani se regăsesc în prețuri, la raft. Statul român va încasa mai mulți bani la bugetul de stat, prin taxe.
Aproape 30% dintre angajatii români sunt remunerați în funcţie de salariul minim.
Proiectul de lege adoptat de Guvern trebuie să fie votat de Parlament înainte de a fi aplicat. Directiva europeană privind salariul minim trebuie să devină lege până la 15 noiembrie.