Praz sălbatic cu aromă de usturoi, salată picantă cu iz de muștar, flori comestibile şi leuștean uriaș, intens aromat. Nu sunt ingrediente dintr-un restaurant pretenţios, ci verdeţuri inedite pe care le vom găsi în curând pe tarabele din piaţă. Sunt doar câteva dintre plantele descoperite sau aclimatizate în ultimii ani, de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.
Un soi de praz, cu gust de usturoi a fost descoperit de cercetătorii buzoieni printre plantele sălbatice din Pădurea Crâng. Sunt comestibile atât frunzele, cât și cățeii. Combină aroma de praz cu cea de usturoi și au gust ușor picant.
Cercetătoarea Matilda Popescu: După încadrarea botanică, este cunoscut ca praz, dar este de fapt tot o varietate de usturoi, cu diferența că tulpina este mai înaltă, frunzele sunt un pic mai late. Din punct de vedere gustativ, este la fel de bun. Noi cel puțin, în Bancă, l-am testat. Este minunat.
Cercetătorii buzoieni vor să înscrie această plantă ca genotip exclusiv românesc. O vor prezenta în premieră la un important congres european de horticultură.
Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene Buzău: Vorbim de o resursă naturală, prezentă în flora spontană, o resursă genetică endemică, ce merită a fi luată în studiu.
O noutate a unităţii de cercetare din Buzău e şi salata picantă, obținută prin încrucișarea mai multor soiuri. Aduce la gust cu muștarul, spun cercetătorii care o studiază.
Cercetătoarea Matilda Popescu: Salata este dorită atât de oamenii care vor să mănânce alimente axate pe o latură vegetariană, dar și de ceilalți oameni care dorec o masă diversificată. Salata este de dorit atât la friptură, cât și în meniul vegetarienilor.
Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene Buzău: Gustul e o combinație de ardei iute și hrean, e picantă. E o plantă care poate să contribuie la menținerea stării de sănătate, inima, circulația. Cercetătorii au reușit să aclimatizeze și leușteanul uriaș, care poate atinge și doi metri înălțime. Are o aromă mult mai puternică decât soiul tradițional.
Cercetătoarea Matilda Popescu: Leușteanul este o specie de plante aromatice, mult folosită de poporul român mai ales în partea de sud a țării. Noi, aici în Bărăgan, mâncăm ciorba care se aromatizează cu leuștean. E benefică pentru sănătate pentru minerale și vitamina C.
Clienții din piețe abia așteaptă să încerce noutățile pregătite de cercetătorii Băncii de Gene din Buzău.
Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au reușit să aclimatizeze și un soi de cimbru cu aromă de lămâie și frăguțe, dar și mai multe varietăți de flori comestibile, precum crizantema. Unele dintre aceste plante ar putea fi comercializate în viitorul apropiat.