Salvați Copiii a donat Asociaţiei Caravana cu Medici mașini dotate cu ecografe de sute de mii de euro. Voluntarii merg să consulte bătrâni din comunități defavorizate

Unde statul nu face, societatea civilă îi preia rolul. Așa se întâmplă cu serviciile medicale minimale de care sunt private comunitătile defavorizate din țară. Voluntarii merg să consulte bătrâni care nu au mai văzut un medic de ani de zile. Dar şi ei au nevoie de sprijin ca să poată ajunge în aceste sate. Salvați Copiii a donat Asociaţiei Caravana cu Medici mașini dotate cu ecografe care costă sute de mii de euro.

Halatul alb înseamnă mai mult decât meseria de medic pentru Adriana Iliescu. Și-a dorit mereu să ajute și de 10 ani e voluntar în Caravana cu Medici. Pleacă alături de colegi în sate în care dispensarul e doar o clădire cu lacăt pe ușă.

Adriana Iliescu, vicepreședinte științific, Caravana cu Medici: Ni se întâmplă frecvent să întâlinm astfel de oameni care nu au întâlnit un medic de foarte mult timp. Era o doamnă în vârstă care atunci când ne-a văzut a zis că nu credea că o să mai vină cineva să o consulte să vadă cum este.

Locul ei de suflet, în care s-a întoarce oricând, e Delta Dunării, unde sunt și multe comunități izolate. Lipsurile de acolo sunt o provocare pentru ei, dar cele trei mașini donate de Salvați Copiii sunt exact ce au nevoie.

Cătălin Trufașu, voluntar în Caravana cu Medici: Avem acum posibilitatea să facem consultații fără să fim nevoiți să avem nevoie de un spațiu. Și atunci ne este mai comod, ba chiar utilitatea lor va fi ajungerea în zone în care e mai dificil să ajungem cu aparatura. Putem vedea acum persoane care nu au mai văzut medicul de ani de zile.

Mai puțin de jumătate din localitățile din România au suficienți medici de familie

În 2022, în România erau înregistrate aproape 10.500 de cabinete de medicină de familie. În localitățile în care nu există medic de familie, ajută societatea civilă.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii: Până de curând am intervenit foarte mult în dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie, în dezvoltarea rețelelor de suport pshio-medicalo-sociale în comunitățile defavorizate, am lansat programe de educație pentru adolescenți. Am ajuns până acum la 100 de mii de mame, din 2010 până în prezent, mame, gravide și copiii până la 5 ani. Au crescut numărul de înscrieri la medicul de familii, consultații, ecografii, analize făcute în sarcină de gravidele defavorizate.

Statisticile îngrijorătoare privind numărul mare de mame minore au drept cauză și lipsa de educație pentru sănătate. Doar 5 % dintre parinții din România aleg acest opțional pentru copiii lor, spune ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Dincolo de orice fel de lucruri facem, investim, facem caravane de screening, facem programe de educație pentru sănătate focusate pe comunități defavorizate, cum face Asociația Caravana pentru Medici sau Salvați Copiii. Sunt absolut valoroase, dar nu vor rezolva această problemă pe termen mediu.

În țara cu cele mai multe mame minore, doar Bucureștiul are mai mult de 7 medici la mia de locuitori. Mai bine de jumătate din țară are un singur medic la mia de locuitori, iar Delta Dunării, locul de suflet al Adrianei, nici măcar nu intră în statistici.

Distribuie știrea