Se fac cercetări arheologice în judeţul Prahova, în pădurea din localitatea Balta Doamnei, locul unde acum câteva luni au fost descoperite zeci de monede, şi obiecte de podoabă din aur şi argint. Din primele date, piesele datează din secolul al XI-lea, dar specialiştii vor sa afle mai multe informaţii despre provenienţa lor. Ei speră să găsească şi alte obiecte.
Cel care a descoperit piesele unice, împreună cu cinci arheologi încearcă să afle dacă locul mai ascunde și alte obiecte vechi. Până acum nu s-a mai descoperit un tezaur similar în județul Prahova. Acesta conține piese de podoabă și un grup compact de monede puse în circulație de împăratul bizantin Nichifor al III-lea.
Încercăm să verificăm locul în care s a făcut descoperirea pentru a identifica alte piese și să vedem dacă obținem informații despre contextul în care au fost puse aici, a spus Bogdan Ciupercă, șef birou arheologie Muzeul Județean de Istorie şi Arheologie Prahova.
Tezaurul a fost descoperit în primăvară de un bucureștean, pasionat de istorie, cu ajutorul unui detector de metale.
Descoperirea a fost neașteptată, am tot căutat și nimic și apoi am dat de o monedă și apoi nu se mai opreau și se însera și trebuia să plecăm acasă, povesteşte Cristian Cojanu, arheolog amator
Lucrările de arheologie sunt complexe și de durată.
Noi vedem dacă există un context arheologic, nu sunt foarte dese astfel de intervenții, ori avem șantiere arheologice sistematice ori de salvare, a precizat Tudor Hila, arheolog Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova
Piesele găsite se află la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova pentru expertiză.