Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona. 6 persoane au fost rănite în cursa cu tauri de duminică

Cu o maree umană în alb şi roşu, oraşul Pamplona, din Nordul Spaniei, a deschis sâmbătă cele 9 zile de festivităţi ale sărbătorii de San Fermin, celebră în întreaga lume pentru cursele sale cu tauri, transmite duminică AFP.

Îmbrăcaţi în alb şi purtând la gât eşarfe roşii, conform tradiţiei, mii de oameni s-au adunat la prânz (10:00 GMT) pentru „chupinazo”, tragerea unei rachete pirotehnice ce marchează începerea festivităţilor în strigătul unanim de „Viva San Fermin!”. Sărbătoarea, care se va încheia la 14 iulie, atrage turişti din lumea întreagă şi a fost imortalizată de scriitorul american Ernest Hemingway în romanul său din 1926, „The Sun Also Rises”.

Festivităţile, desfăşurate din perioada Evului Mediu, sunt însoţite de numeroase concerte, procesiuni religioase, focuri de artificii şi mai ales băuturi alcoolice şi durează până la primele ore ale dimineţii. Principala atracţie rămâne însă eliberarea taurilor pe străzile oraşului („encierros”), care are loc în fiecare dimineaţă la ora locală 08:00 (06:00 GMT). Prima cursă cu tauri a avut loc chiar duminică, de Ziua Sfântului Fermin.

Sute de oameni în căutare de emoţii puternice aleargă apoi pe străzile pietruite din Pamplona pe o distanţă de aproximativ 850 de metri, urmăriţi de 6 tauri de luptă. Cursa se încheie la porţile arenei oraşului unde în cursul după-amiezii este organizată o coridă şi unde cei şase tauri sunt ucişi.

În fiecare an, „encierros” provoacă zeci de răniţi şi uneori decese – ultimul deces datează din 2009, când un tânăr spaniol de 27 de ani a fost ucis de un taur. Din 1911, când au început să fie păstrate datele, cel puţin 16 alergători au murit.

La cursa cu tauri de duminică, 6 persoane au fost rănite, conform autorităţilor regionale. Cinci dintre răniţi, printre care şi un american în vârstă de 54 de ani venit de la New York, au fost victime ale şocului, în timp ce un spaniol de 37 de ani a fost uşor atins de coarnele unui taur, conform comunicatului autorităţilor din Navarra, regiunea a cărei capitală este Pamplona.

Participanţii la cursă trebuie să aibă cel puţin 18 ani. Preluare: Agerpres

Distribuie știrea