• Tue. Jan 18th, 2022

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Sârbii sărbătoresc astăzi Crăciunul pe rit vechi

Jan 7, 2022

Ajunul Crăciunului pe rit vechi a fost sărbătorit de sârbi în cele mai importante orașe din Banat. Sârbii din Banat nu au renunțat la tradiție și au aprins badnjak-ul în curtea bisericilor din Timișoara și Arad, pentru ca tot răul din anul care trece să dispară. Arderea stejarului simbolizează un nou început, sănătate și bogăție. În plus, se spune că focul îi purifică și le dă putere celor care se adună în jurul lui și cântă colinde.

07 Ianuarie 2022, 08:51 (actualizat 07 Ianuarie 2022, 09:16) |

Badnjak-ul, trunchiul de stejar tânăr, a ars în curtea bisericii sârbești din Timișoara pentru fericire, sănătate, belșug și un an mai bun. Spre deosebire de anii trecuți, focul s-a înălțat câțiva metri, iar credincioșîi spun că este semn bun.

Astăzi, sârbii petrec prima zi de Crăciun, iar mesele lor sunt pline de bucate tradiționale.

Sârbii din Arad s-au adunat în curtea bisericii din cartierul Gai și au dat foc unui stejar. Conform tradiției, sârbii țîn postul Crăciunului și în Ajun.

După slujbă, credincioșii au primit sarmale cu ciuperci și fasole bătută, apoi s-au încălzit cu țuică fiartă și ceai cald. După zilele lungi de post, sârbii au pregătit bucate specifice de Crăciun, pe care le vor împărți cu cei dragi.

După ce stejarul a ars complet, credincioșii au pornit spre casă, dar pe drum și-au colindat prietenii. Revelionul este celebrat de sârbi în noaptea dintre 13 şi 14 ianuarie.

Source