Deși în subteran avem unele dintre cele mai mari zăcăminte din Europa, peste jumătate din sarea alimentară pe care o consumăm provine din import. Producătorii români încearcă să schimbe situația și să recâștige o parte din piață.
În România, producția de sare e o afacere controlată de stat. Șapte saline exploatează zăcăminte cu o rezervă de miliarde de tone, suficientă pentru a asigura consumul intern de sare pentru sute de ani. Una dintre cele mai importante exploatări e salina Ocna Dej din județul Cluj-Napoca.
Cu toate acestea, peste jumătate din cantitatea de sare pe care o consumăm vine din alte țări. Numai anul trecut, România a importat peste 100.000 de tone de sare alimentară, conform statisticilor oficiale.
Rafturile magazinelor sunt pline cu sortimente de sare din Grecia, Turcia, Ucraina și chiar din regiuni îndepărtate, precum Himalaya. Produsele românești au o cotă de piață mai mică de 50%, arată statisticile oficiale.
Cea mai mare parte a sării românești e valorificată în industria chimică, în zootehnie și pentru dezghețarea șoselelor. Și doar 6%, pentru consum alimentar.
Producătorul național de sare vrea să recâștige anul acesta măcar jumătate din piața de consum.
În perioada următoare, ar putea apărea și primii producători privați de sare. Pentru moment, trei societăți au licențe de explorare în mai multe perimetre din județele Cluj-Napoca și Alba.