În această perioada cu temperaturi excesive, dincolo de disconfortul termic a apărut o altă mare problema: lipsa apei. Situația e alarmantă pe fondul secetei şi al deşertificării ce au cuprins sudul României. În aceste condiții, există judeţe în care resursele de apă s-ar putea epuiza mai repede decât în alte părţi ale ţării. Autoritățile raționalizează consumul în unele zone, iar de la centru suntem îndemnați să învăţăm să refolosim apele uzate.
Oamenii care trăiesc în cătunul Nicolae Bălcescu din județul Botoasani cară apă în butoaie de la 10 kilometri distanță pentru că fântânile au secat și oricât au forat a fost în zadar.
În puțurile și fântânile din sat nu mai e decât nămol.
Astfel de probleme apar în mai multe localități din România, dar cel mai des în sudul țării. Aflat la o reuniune europeană a miniștrilor responsabili cu problemele de mediu, ministrul Mircea Fechet a tras un semnal de alarmă. Pentru oamenii care trăiesc în județele Dolj, Gorj și Mehedinți resursele de apă se vor epuiza mai repede
Mircea Fechet, ministrul Mediului: În sud există un risc mai mare decât în celelalte regiuni de a avea resurse de apă care se epuizează mai repede. Acea regiune o numim Sahara Olteniei. Trebuie să învățăm să gestionăm apa, fără să o risipim. Există țări care au foarte mare grijă de apă, recuperează 97% din apa uzată.
Unii experți consideră că în următorii 20 de ani clima din sudul României va fi similară cu cea din Grecia. Seceta a cuprins această regiune, iar România pierde în fiecare an aproximativ o mie de hectare de teren agricol din cauza deșertificării.
Roxana Bojariu climatolog: Felul prin care solul este protejat prin tehnologiile de cultivare, prin felul prin care se combate eroziunea contează foarte mult. Ce tipuri de culturi se rotesc pe acel sol înseamnă mult, pentru că într-o agricultură care nu ține cont de fertilitatea solului evident că avem de a face cu deteriorarea sa pe termen mediu și lung.
Schimbările climatice, spun specialiștii, pot fi combătute doar prin măsuri la nivel global.