Scade interesul românilor pentru a începe afaceri. Modificările fiscale sunt prea dese, spun specialiștii în domeniu

Scade interesul românilor pentru a începe afaceri. Numai în primul semestru, numărul firmelor și al persoanelor fizice înscrise la Registrul Comerțului s-a redus cu peste 12% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Reprezentanții mediului de afaceri spun că e o consecinţă a modificărilor fiscale prea dese, dar și a lipsei programelor de sprijin pentru IMM-uri.

Florin Acatrinei este din Roman și lucrează ca economist la o companie de construcții de peste 20 de ani. A vrut să înceapă propria afacere, în domeniul „HORECA”. Și-a făcut calcule, dar spune că a renunțat la proiect, din cauza riscurilor prea mari.    

Florin Acatrinei, economist: Sunt foarte multe taxe. Azi plătești ceva, mai altceva și tot așa. Ca angajat, din punctul meu de vedere, e mai lipsit de griji, într-un fel.

În primul semestru, la Registrul Comerțului, au fost înmatriculate puțin peste 68.000 de persoane fizice și juridice. Numărul lor e mai mic cu peste 12% în comparație cu perioada similară a anului trecut, arată datele oficiale. Cauzele sunt multiple, spun reprezentanții mediului de afaceri.

Sterică Fudulea, secretar general, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii: Sunt toate acele modificări legislative venite pe final de an trecut, în ceea ce înseamnă implementarea principiilor E. E-factură, E-transport și modificări de sistem de impozitare. Toate aceste modificări au venit în avalanșă. Cel de-al doilea motiv ar fi lipsa programelor de susținere a înființării firmelor.

Tot în primul semestru au fost radiate de la Registrul Comerțului peste 45.000 de firme, iar alte mai bine de 10.000, suspendate. Numărul lor e însă mai mare decât în aceași perioadă din 2023, mai arată statisticile instituției.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Între timp, în țară, numărul firmelor radiate de la Registrul Comerțului și a celor cu activitatea suspendată a crescut în prima jumătate a anului cu aproximativ o treime, în comparație cu perioada similară a anului trecut. Și numărul agenților economici care au intrat în insolvență a fost mai mare cu peste 8% față de același interval, arată statisticile oficiale.

Valentina Saygo, consultant fiscal: În momentul în care statul nu tratează contribuabilul ca pe un partner egal și dă peste noapte modificări fiscale fără să le explice efectul de bumerang înseamnă că statul nu va încasa banii scontați. Efectul este invers, va încasa mult mai puțini bani și vedem deja un număr semnificativ de firme care și-au rastrans activitatea în 2024.   

Pentru a încuraja înființarea de noi firme, reprezentanții mediului de afaceri le cer autorităților, printre altele, ca modificările fiscale să fie anunțate cu cel puțin jumătate de an înainte de a fi aplicate.

Distribuie știrea