
Informaţia apărută în presa americană privind candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la postul de secretar general al NATO, asumată oficial de România, a declanşat un val de scenarii și calcule privind şansele acestuia. Intrarea lui Iohannis în cursă e considerată o supriză de cei mai mulţi comentatori, în condiţiile în care o serie de aliaţi importanți, în primul rând SUA, Marea Britanie şi Germania, şi-au anunţat deja aprecierea pentru olandezul Mark Rutte.
Nici Guvernul, nici Președinția nu au confirmat până acum oficial candidatura președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO.
În aceste condiții, comentatorii vorbesc despre o intenție de tatonare din partea României, care poate conduce inclusiv către un alt obiectiv.
Claudiu Degeratu, expert în relații internaționale: După o asemenea negociere informală în Alianță presupune și compromisuri, probabil luate în calcul de partea română, în sensul care, la un moment dat, dacă nu avem un element de sprijin serios la nivelul țărilor aliate, atunci încercăm să negociem ceva secundar, adică să urmărim obținerea unor compensații, ori la nivelul Alianței, ori la nivelul instituțiilor europene.
Experții în politică externă nu exclud totuși posibilitatea ca, într-o situație de blocaj, în care candidatul cel mai bine plasat în acest moment, Mark Rutte, nu obține unanimitate, funcția să revină României. Mai ales în condițiile în care sunt multe voci, chiar și printre experții americani, care consideră mai potrivit un candidat dintr-un stat din Est, cu o înțelegere directă a amenințării Rusiei și a războiului din Ucraina.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Intrarea în competiție este legitimă din partea reprezentantului unui stat care, practic, apără spațiul euroatlantic. Ceea ce se întâmplă la frontiera Alianței Nord Atlantice are repercusiuni în legătură cu întreg spațiul.
Până acum, Statele Unite, Germania și Marea Britanie și-au declarat susținerea pentru olandezul Mark Rutte. El a obținut sprijinul a 20 dintre aliați, dar are nevoie de toți 31.
Vezi și: Radar Geopolitic. Şansele lui Klaus Iohannis în cursa pentru poziţia de secretar general al NATO
Aliații își propun să ajungă la un consens pentru succesorul lui Jens Stoltenberg până la reuniunea miniștrilor de Externe din luna aprilie, astfel încât noul șef al NATO să fie anunțat la summtul de la Washington, în iulie.