Schimbări în programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Autoritățile iau în calcul posibilitatea de a fi folosite două tichete, adică două prime de casare pentru o mașină nouă cumpărată

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus se pregătesc de schimbări importante. Autoritățile iau în calcul ca, pentru cumpărarea unei mașini electrice, viitorul proprietar să fie obligat să dea la schimb o rablă. Este analizată și varianta utilizării mai multor tichete pentru cumpărarea unui autoturism nou. Totul este, deocamdată, la stadiul de discuții.

07 Ianuarie 2022, 20:30 (actualizat 07 Ianuarie 2022, 20:53) |

Anunțate să înceapă pe 4 februarie, programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor avea cel mai probabil reguli noi.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: „Prima și cea mai importantă modificare care ar putea apărea are legătură cu numărul de tichete care pot fi utilizate. Se pare că autoritățile iau în calcul posibilitatea de a fi folosite două tichete, așadar două prime de casare pentru o mașină nouă cumpărată.

O altă posibilă modificare vizează mașinile electrice. Este doar o propunere în acest moment ca pentru fiecare autoturism 100% prietenos cu mediul, viitorul proprietar să fie obligat să predea la schimb o mașină veche.

Până acum nu a existat această obligativitate, dar cine avea și un tichet Rabla îl putea folosi.

În ceea ce privește vechimea mașinilor, sunt două scenarii în acest moment. Primul dintre ele: de acum înainte să fie acceptate în cadrul programului doar mașinile mai vechi de 15 ani. Cel de-al doilea scenariu presupune ca în continuare să fie acceptate mașinile mai vechi de 8 ani, însă dacă acestea au o vechime mai mare de 15 ani, valoarea tichetelor să fie mult mai mare.

Anul trecut, prima de casare la Rabla Clasic a fost de 7.500 de lei. Eco-bonusurile pentru mașinile hibrid plug-in sau 100% electric au fost de 20.000 de lei, respectiv 45.000 de lei.

Specialiștii din industria auto spun că statul trebuie să încurajeze în toate formele cumpărarea de mașini noi.

România are de îndeplinit obligații europene și trebuie să scoată de pe piață în următorii ani 250.000 de rable.

Autoritățile au în plan să vină cu un program Rabla etapizat, pe mai mulți ani, iar condițiile să rămână aceleași o perioadă mai mare de timp.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Săptămâna aceasta se finalizează programul Rabla pentru versiunea 2022 – 2024. Dorim să prezentăm un program care are ca obiective nu lansarea imediată, terminarea banilor și închiderea porților, ci o etapizare și o predictibilitate în ceea ce privește finanțarea, derularea„.

Toate condițiile Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 vor fi prezentate săptămâna viitoare.

Source

Distribuie știrea