Un studiu recent pune sub lupă modul în care coeficientul de inteligență (IQ) suferă transformări pe măsură ce persoanele înaintează în vârstă, analizând, în particular, diferitele tipuri de inteligență. Este vital de înțeles că IQ-ul este calculat în funcție de vârsta unui individ, iar media este fixată la 100, indiferent de vârsta acestuia, explică Alan Kaufman, expert în testarea inteligenței la Universitatea Yale. Kaufman susține că fiecare grup de vârstă va avea o medie de 100, iar pentru a urmări modificările IQ-ului în timp, este crucială găsirea unui teren comun de comparație.
Prin stabilirea unei norme pentru adulții tineri, în jurul vârstei de 30 de ani, cercetătorii pot compara performanța indivizilor de la diverse vârste cu această normă. Kaufman menționează necesitatea de a acorda atenție nivelului de educație în fiecare grupă de vârstă pentru a observa cu exactitate fluctuațiile IQ-ului.
Potrivit datelor bazate pe WAIS-IV, coeficientul mediu de inteligență scade ușor pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă. De exemplu, media IQ pentru grupa de vârstă 20-24 de ani este 100,99, care scade la 97 pentru cei cu vârsta între 45-54 ani, apoi scade mai departe la 86 pentru grupa de vârstă 70-74 și atinge 79 pentru cei de 74 ani și peste.
Studiul pune, de asemenea, în discuție tipurile principale de inteligență, precum inteligența fluidă și inteligența cristalizată, și modul în care acestea sunt afectate de vârsta individului. Kaufman arată că inteligența cristalizată, care reflectă cunoștințele și abilitățile acumulate, atinge o medie de 101 la vârsta de 35-44 de ani, înainte de a începe să scadă ușor. În contrast, inteligența fluidă, legată de capacitatea de rezolvare a problemelor și gândirea logică, scade mai rapid, atingând 72 pentru cei de 75 ani și peste.
Aceste descoperiri sunt în acord cu afirmațiile lui Michael Thomas, expert în psihologie și neuroștiință la Universitatea Birkbeck din Anglia, care subliniază că timpul de răspuns atinge apogeul în jurul vârstei de douăzeci de ani, dar cunoștințele cristalizate tind să crească sau să rămână stabile de-a lungul vieții, până în anii șaizeci.
Concluzia se îndreaptă spre faptul că, deși anumite aspecte ale inteligenței, cum ar fi inteligența fluidă, pot scădea cu înaintarea în vârstă, alte tipuri, precum inteligența cristalizată, pot fi rezistente sau chiar pot crește. Aceste schimbări de IQ oferă o perspectivă unică asupra modului în care evoluăm pe măsură ce înaintăm în vârstă, subliniind o evoluție continuă și complexă a inteligenței umane.