Școli încă în șantier. Elevii învață înghesuiți, câte două clase într-o sală, sau în schimburi

Mii de elevi din Sibiu nu se pot întoarce la şcoală peste o săptămână. 10 unităţi de invăţământ sunt în plin şantier, iar lucrările sunt departe de a se încheia. În aceste condiții se caută soluții de avarie chinuitoare de multe ori și pentru elevi, și pentru profesori. Elevii vor învăţa câte două clase într-o sală, în două schimburi sau în alte şcoli. La Piatra Neamţ, cea mai mare şcoală este în continuare într-o situație critică: încă aşteaptă să intre în reparaţii după ce i-a căzut tavanul în urmă cu 2 ani.

Colegiul Național Pedagogic Andrei Şaguna din Sibiu este în renovare din luna mai cu fonduri din PNRR. Acum, muncitorii încă montează geamuri și urmează să zugrăvească și să finalizeze instalațiile electrice și de apă. Alte nouă unități de învățământ din oraș sunt în șantier.

La etajul doi lucrările vor fi finalizate până luni, dar primul etaj va rămâne în șantier până la primăvară. În aceste condiții vor putea face cursuri aici doar elevii din ciclul primar și alte câteva clase.

Mihaela Filip, director Colegiul Național Pedagogic Andrei Șaguna Sibiu: Șapte clase sunt relocate la Colegiul Economic. Cinci clase vor intra la parter, unde urmează să fie efectuate lucrări mai târziu, iar restul așteptăm avize de la inspectorat sau minister.

Și la școala din cartierul Vasile Aaron este aceeași situație. Lucrările au început în luna ianuarie cu izolația termică, în interior s-a ajuns cu stadiul lucrărilor la doar 50%. Cele 16 clase de elevi din învățământul primar vor fi tranformate în opt.

Gheorge Bîrză, director Școală gimnazială nr. 24 Sibiu: Vom începe câte două clase într-o sală de curs, clase paralele, clasa pregătitoare A cu clasa pregătitoare B, 1 A cu 1 B. Dacă vedem că nu va funcționa suntem nevoiți să mergem cu opt clase dimineață și opt clase după amiază.

Astrid Fodor, primar Mun Sibiu: PNRR tot programul a întârziat. Noi de fapt am încheiat contractele de execuție în primăvara acestui an și urmează să se încheie anul viitor. Au fost alegerile, acum vine altă tură de alegeri care tot mereu, într-un fel, opresc lucrările.

La Piatra Neamț, elevii care învață într-una dintre cele mai mari unități școlare din județ vor veni la școală în două schimburi. Clădirea al cărei tavan s-a prăbușit în urmă cu doi ani nu a fost nici acum reabilitată.

Stela Andrei, directorul Școlii Gimnaziale, nr 2, Piatra Neamț: Încă nu s-a făcut nimic, nu s-a reabilitat. Am primit cu bucurie hotărârea Consiliului Local în care s-au aprobat banii pentru reabilitare. S-au mișcat cu mare greutate.

Gabriel Moraru, serviciul de Comunicare al primăriei Piatra Neamț: Unde a fost închis din motive de siguranță un corp de clădire s-a finalizat procedura de achiziție publică a documentației tehnice. Avem în proiect și reabilitarea tehnică a celorlalte două corpuri de clădire principale, cu finanțare europeană.

Începutul de an școlar vine însă și cu dotări noi pentru această școală: table interactive, sisteme de predare cu wi fi, imprimante și laptopuri.

Distribuie știrea