Şcoli modernizate în Capitală după 50 de ani

În tabloul plin de neajunsuri din sistemul educaţional găsim şi excepţii care ne arată clar că se poate – putem avea şcoli de stat normale, ca în ţările din vest. Sunt adaptate secolului 21 din toate punctele de vedere şi pot servi drept inspiraţie pentru autorităţile locale. Numai că preţul nu a fost deloc mic.

11 Septembrie 2021, 20:33 |

Deschisă în 1969, școala „Sfânta Treime” din Bucureşti a intrat în renovare capitală abia 50 de ani mai târziu.

Transformarea a fost radicală. Era o clădire încadrată în clasa I de risc seismic şi a fost decopertată până la cărămidă, iar fundația a fost întărită. La capitolul dotări, tot ce s-a adus a fost de ultimă generație, inclusiv pardoseală antibacteriană şi uși tratate antifonic. Peste 700 de copii învaţă aici.

Toate sălile de clasă din această unitate de învățământ sunt dotate în primul rând cu mobilier adaptat vârstei copiilor. Apoi au table inteligente, videoproiectoare, sistem de sonorizare, dar și sistem de supraveghere video.

Un alt exemplu de școală de stat care poate concura oricând cu o școală privată este Colegiul Național „George Coșbuc” din Capitală, recent consolidat, renovat, modernizat.

Colegiul este unul de top, bilingv în care predau profesori nativi de engleză americană sau britanică. Pentru astfel de dascăli, care ar putea fi plătiți oricând și oriunde mai bine, un mediu de lucru prietenos înclină balanța spre a rămâne în școală.

Există neajunsuri chiar şi în astfel de unităţi gândite pentru un număr mai mic de copii cu multe decenii în urmă. Vorbim de spaţiu insuficient şi laboratoare folosite neadecvat.

Source

Distribuie știrea