Scumpirea carburanților generează majorări de preț pe tot lanțul agroalimentar, din câmp până la raft. Fermierii estimează o marjă de creştere a preţurilor cu cel puţin 30%. „Altcumva suntem în faliment”

Scumpirea galopantă a motorinei inflamează prețurile alimentelor și materiilor prime. Fermierii avertizează că au costuri de producție tot mai mari și sunt nevoiți să majoreze anumite prețuri pentru a-și recupera cheltuielile. Oamenii spun că scumpirea carburanților i-a lovit chiar în toiul lucrărilor agricole pentru recoltare și pregătirea culturilor pentru anul viitor. Subvenția plătită de stat a fost demult înghițită de inflație.

18 August 2023, 18:36 (actualizat 18 August 2023, 19:00) Știrile TVR |

Alina Sorocean, jurnalist TVR: „7 lei și 21 de bani un litru de benzină și 7 lei și 40 de bani un litru de motorină. Acestea sunt prețurile afișate astăzi, la pompe, de o parte dintre companii, tarife care ar putea să le aducă românilor însă tot mai multe cheltuieli.”

La alte companii petroliere, prețurile sunt și mai mari.

Pentru agricultori înseamnă costuri în creștere la toate lucrările pe care le fac: de la recoltat până la arat, discuit și semănat.

Subvenția pe care o primesc de la APIA a rămas mult în urma prețurilor, spun fermierii.

Ricardo Luis, agricultor:Ne impactează destul de mult. Motorina reprezintă circa 15-20% din costurile directe. Cultivăm 5.000 de hectare de cereale. Facem lucrările mai puțin, însemnând mai puține treceri în teren și cu consumuri mai mici.

Agricultorii susțin că se văd nevoiți să majoreze prețurile cerealelor.

Tudor Dorobanțu, președinte Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură:Prețurile tocmai în această perioadă cresc. (…) Influența carburanților, cât şi a inputurilor ne obligă să realizăm o marjă de creştere a acestor preţuri cu cel puţin 30%. Altcumva suntem în faliment.

Mircea Coșea, analist economic: Creșterea costului la pompă înseamnă două elemente importante în momentul de față. Înseamnă un atac direct la costurile agriculturii, pentru că ne apropiem de sezonul de toamnă, în care încep lucrările agricole, ori în agricultură se consumă mult carburant, deci va fi un cost mai mare. Al doilea risc e un efect negativ asupra transportatorilor români.

Scumpirea carburanților generează majorări de preț pe tot lanțul agroalimentar, din câmp până la raft.

Cumpărătorii au învățat deja regula și știu ce îi așteaptă în perioada următoare.

Pentru motorina folosită la lucrările agricole, fermierii primesc subvenție de aproape un leu și 53 de bani pe litru. Astfel, aproape 90 de milioane de lei au intrat în conturile a peste 10.700 de beneficiari, în primul trimestru al acestui an.

Potrivit unor surse oficiale, ministrul Agriculturii ia în calcul o majorare a ajutorului.

Source

Distribuie știrea