Scumpiri în vremuri de război. Noi măsuri de sprijin pentru populație și firme de la 1 aprilie

25 Februarie 2022, 20:11 |

De la începutul ofensivei militare ruse în Ucraina, în unele benzinării din București prețul carburanților a crescut cu 4 bani pe litru.

Economiștii se așteaptă ca scumpirile să continue, pentru că barilul de petrol e la cel mai ridicat nivel din ultimii 8 ani.

Adrian Codîrlașu, analist economic, vicepreşedinte CFA România: Probabil prețul petrolului va continua să crească sau va fi extrem de volatil, ceea ce înseamnă că se va transmite acest preț în prețul carburanților.

Prețul gazelor naturale, tranzacționate la Bursa Română de Mărfuri, a crescut, numai în ziua atacului, cu peste 40%. Vineri a fost în scădere, dar s-a menținut peste nivelurile de dinaintea războiului.

Dumitru Chisăliță, preşedinte, Asociaţia România Inteligentă: In condiţiile în care temperaturile sunt pozitive, în condiţiile în care gazele din România sunt arhisuficiente pentru a acoperi consumul. Semnalează nişte activităţi ciudate care cumva se desfăşoară sub paravanul foarte convenabil al situaţiei tensionate dintre Rusia şi Ucraina.

Bursa de Valori București și-a revenit din șocul suferit în prima zi de război.

Dolarul a continuat să se aprecieze ușor față de leu, după un salt spectaculos în ziua precedentă. Cursul leu-euro a rămas stabil.

Irina Chițu, analist financiar, director FinZoom.ro: În momentul acesta, dolarul este privit ca o monedă forte, stabilă. Nu este afectat de acest război care tocmai a început.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Când sunt evenimente internaţionale importante  pieţele reacţionează. Se schimbă preţurile la acţiuni, se schimbă preţurile valutelor. Dolarul ne interesează pentru că suntem în plină criză energetică. Toate aceste tranzacţii se fac în dolari.

Analiștii se așteaptă și ca exporturile de cereale ale Rusiei și Ucrainei să fie afectate. O cantitate mai mică disponibilă pe piețele internaționale poate crește prețurile de care ar putea profita și România, țară exportatoare de grâu.

Florin Constantin, analist al pieţei agricole: Este posibil ca această mărire a prețului de export să afecteze și prețul tranzacțiilor cu cereale din țară, din panificație sau furajer, ceea ce poate pune o presiune suplimentară pe prețurile hranei în sensul creșterii acestora.

Cei mai afectați rămân consumatorii.

Premierul dă asigurări că România are suficiente stocuri de gaze și a anunțat noi măsuri de sprijin pentru populație și firme.

De la 1 aprilie, consumatorii casnici vor beneficia de prețuri plafonate la energie electrică și gaze naturale, în funcție de unele limite de consum. Și consumatorii non-casnici vor avea prețuri plafonate la utilități.

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: Aceste măsuri vor fi aplicate timp de un an. Vor garanta predictibilitatea și stabilitatea de care cetățenii și mediul de afaceri au nevoie.

Silvia Vlăsceanu, expert în energie: Compensațiile dispar. Deci rămâne doar forma aceasta de plafonare. S-ar putea ca unii, nemaibeneficiind de compensări și doar de plafonare să fie factura un pic mai mare.

Premierul a mai precizat că autoritățile monitorizează fluxurile de intrare și ieșire a gazelor naturale pe teritoriul României. Pentru moment, importurile nu au fost afectate.

Source

Distribuie știrea