Scuterele și triciclurile electrice, la limita legii. Sunt neînmatriculate și deseori periculoase

Scuterele și triciclurile electrice sunt tot mai des întâlnite pe drumurile publice din România și deseori sunt un pericol pentru ceilalți participanți la trafic. În general, astfel de vehicule nu sunt înregistrate, iar cei care le conduc nu au permis. Reprezentanții polițiștilor susțin că multe din aceste mijloace de deplasare nu pot fi înmatriculate și prin urmare, legislația ar trebui clarificată.

Cele două scutere electrice din imagini, care nu au niciun fel de plăcuță de înmatriculare, au fost surprinse în zona de nord a Capitalei făcând slalom când printre mașini, când printre pietoni. În aceeași zonă, o altă persoană cu un scuter neînmatriculat și cel mai probabil fără drept de a conduce mergea pe trotuar și chiar pe trecerea de pietoni.

În mediul rural, pericolul îl reprezintă însă triciclurile electrice sau motosapele cu remorcă. Multe dintre ele nu sunt înmatriculate și sunt conduse fără permis. Spre exemplu, conducătorul unui utilaj agricol, fără semnalizare, fără să se asigure, ne-a tăiat calea pe un drum județean din Neamț. Bărbatul susține că are autovehiculul înmatriculat la primărie și că ar avea permis de tractorist.

În timp ce reprezentanții RAR susțin că astfel de motocultoare nu au dreptul de a circula pe drumurile publice și că doar pentru anumite scutere sau tricicluri eletrice pot fi emise cărți de identitate, reprezentanții polițiștilor susțin că aceste categorii fac parte dintr-o zonă gri care ar trebui reglementată prin lege.

Cristian Bucur, director tehnic, RAR: Faptul că Registrul Auto Român emite o carte de identitate pentru un anumit vehicul, înseamnă că acel vehicul poate fi supus înmatriculării sau înregistrării, după caz, și el are drept legal să circule pe drumurile publice din România. Atribuțiile RAR se termină cu eliberarea cărții de identitate. Nu cunoaștem în ce condiții ar trebui să circule pe drumul public, ce categorie de permis ar fi necesară.

Problema este că foarte multe dintre triciclurile electrice întâlnite pe drumurile publice din țara noastră sunt prezentate și vândute de către producători ca putând fi conduse fără permis.

Vasile Zelca, președinte, SNPPC: Nu se încadrează la înmatriculare, de aceea legiuitorul trebuie să intervină, să găsească forme cel puțin de a obliga la asigurare, pentru a putea achita eventuale pagube.

Singura categorie reglementată până acum este cea a mopedelor.

Ramona Ciofu, inspector, IPJ Neamț: Pot fi conduse de orice persoană care a împlinit vârsta de 16 ani și care a obținut un permis de conducere AM. Vechiculul în cauză trebuie înmatriculat la unitatea administrativ teritorială.

România înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii rutiere din Uniunea Europeană – 86 de decese la un milion de locuitori – aproape dublu faţă de media UE.

Distribuie știrea