Se caută răspunsuri pentru gestul elevului care s-a aruncat pe geam. La nivel național, este nevoie de 7.000 de consilieri școlari

Elevii au nevoie de consilieri şcolari care să îi asculte, să îi sfătuiască şi să îi îndrume. Doar că numărul lor este prea mic raportat la cifra elevilor. În Capitală, de exemplu, un consilier şcolar are în grijă peste 1.300 de copii. În ţară, nevoia e şi mare. Această problemă a sistemului educaţional este însă adusă în discuție doar atunci când în şcoli au loc incidente periculoase sau tragedii.

07 Iunie 2021, 19:33 (actualizat 07 Iunie 2021, 20:53) |

Corpul de control al Ministerului Educației a ajuns la prânz la Școala Gimnazială „George Bacovia” din Capitală. Inspectorii și un reprezentant al organizației Salvați Copiii vor să afle cum a fost posibil ca un elev să sară pe geam. Copilul a mărturisit că nu mai suporta umilințele colegilor.

MIHAELA DINU, psiholog Salvați Copiii: “Este de evaluat un pic situația, să vedem fiecare din rolul său cum a perceput situația. Cum au perceput copiii-martori situația, cum au perceput copiii-agresori și, de asemenea, cum a ajuns, de fapt, la copilul-victimă”.

DIANA DUMITRAȘCU, jurnalist TVR: “Din fericire, starea de sănătate a copilului a evoluat bine în toate aceste zile. El este în continuare internat în spital, dar în cel mai scurt timp va fi lăsat să plece acasă. A stat de vorbă în aceste zile și cu un psiholog și, cel mai probabil, în perioada următoare va intra într-un program de consiliere”.

Situația readuce în discuție numărul prea mic de consilieri școlari. În București sunt doar 211 consilieri școlari în 353 de școli.

AURA STĂNCULESCU, director CMBRAE: „Sunt unii colegi care își desfășoară activitatea în două, trei sau chiar patru unități de învățământ. Evident că ne-am dori ca legea să se aplice, adică să avem un consilier la cinci sute de elevi. Media pe Capitală, pe un post de consiliere, este de 1.330 de copii, mai mult decât dublu, evident”.

Nevoia de consilieri școlari este mare oriunde în țară. Copiii vor să fie ascultați și îndrumați.

Pentru mulți elevi, anul trecut a fost unul greu din cauza pandemiei.

Din cei 1.200 de elevi ai unui liceu, 30% au avut nevoie de consiliere individuală.

Marilena Bouroș, profesor psihopedagog: „Problemele sunt diverse, de tip socio-emoțional, de relaționare, comunicare, managementul învățării”.

Pe lângă sesiunile individuale cu elevii, consilierii școlari trebuie să facă evaluări periodice și consiliere în carieră. Totul, în cele 4- 6 ore de program zilnic.

Rădița Palela, director, Colegiul Național Mihai Eminescu, Buzău: „Copiii au nevoie de consiliere, părinții au nevoie de consiliere, noi, profesorii, avem nevoie de consiliere, având în vedere multitudinea de probleme cu care ne confruntăm astăzi”.

La nivel național, este nevoie de 7.000 de consilieri școlari, potrivit estimărilor făcute de cei din Ministerul Educației.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea