Se înmulțesc alarmant cazurile de rujeolă. Cele mai multe au apărut la copii cu vârste între 1 și 4 ani

Peste 440 de îmbolnăviri de rujeolă au fost înregistrate numai în ultima săptămână. Au fost şi două decese din cauza acestei boli infecţioase, un copil de 8 luni din Braşov şi un bărbat de 24 de ani din Mureş, care a luat boala de la o rudă. Campania de vaccinare cu doza zero continuă, dar rata de imunizare cu prima doză de vaccin ROR este sub 80 la sută.

4205 cazuri de rujeolă s-au înregistrat în România, de la începutul anului 2023 şi până acum. Cele mai multe sunt în Mureş, în comunităţi la risc, unde familiile au refuzat vaccinarea.

Unul dintre decesele din ultima săptămână a fost tot din Mureş. Cel de-al doilea deces a fost la un copil de 8 luni, din Brașov. Băiețelul nu putea fi încă vaccinat, avea și alte diagonstice și a luat boala de la un alt copil cu rujeolă, internat în acealși salon cu el.

Cele mai multe cazuri, peste 1.600, au apărut la copii cu vârste între 1 și 4 ani.

Rata de acoperire vaccinalã la începutul lunii decembrie, cu prima dozã a ROR era de 78 %, iar pentru a două dozã de 62%, mult sub nivelul anilor ’90, când depășea 90 de procente.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Părinții nu-și vaccinează copiii și ascultă tot felul de prostii care se spun în dreapta și în stânga. Se face referire la o chestiune veche, de mai mult de 20 de ani, care asocia vaccinul rujeolic cu autismul. E o prostie. Nu e niciun fel de asociere. S-au făcut zeci, sute de studii de atunci și toate au infirmat acest lucru.

Pe 6 decembrie anul trecut, autoritățile au declarat epidemie de rujeolă în România. De atunci, au fost vaccinaţi cu ROR peste 53 de mii de copii.

Distribuie știrea