Seceta din Statele Unite a dus la măsuri de raționalizare a apei. A fost înființată ”Poliția apei”

Temperaturile neobişnuit de ridicate şi lipsa precipitaţiilor au dus la o adevărată criză de apă în multe zone din Europa, dar mai ales în Statele Unite Seceta e tot mai prezentă şi unele ţări îşi pun problema raţionalizării apei.

18 Iunie 2022, 20:46 (actualizat 18 Iunie 2022, 20:48) Știrile TVR |

Peste ocean, în California, unele primării au înfiinţat aşa numită ‘poliţie a apei’:

În California, o inițiativa locală a câtorva comitate a stârnit controverse aprinse. Primăriile au înființat așa numită ”Poliție a apei”. Oameni de la primărie verifică atent modul în care oamenii folosesc apă. Dacă se constată că se folosesc furtunuri de apă cu mici spărturi sau dacă se folosește prea multă apă pentru a udă gazonul, proprietarii sunt pasibili de amenzi.

Trăim de pe o zi pe altă. Luăm apă din râu, dar uneori sistemul de irigaţii se închide. Dacă 10 zile nu avem apă, toată recolta e compromisă”, spune un fermier.

Unii localnici sunt tot mai iritați de noile reguli și controale vizând consumul de apă. Și mai ales de pericolul de a fi amendați.

Trăim de pe o zi pe altă. Luăm apă din râu,dar uneori sistemul de irigaţii se închide.Dacă 10 zile nu avem apă,toată recolta e compromisă” – fermier.

Unii localnici sunt tot mai iritați de noile reguli și controale vizând consumul de apă. Și mai ales de pericolul de a fi amendați:

Restricţiile astea au devenit exagerate. Nu-mi plac ameninţările. Nu mi se par în regulă”, susține un fermier.

ONU cere măsuri urgente împotriva secetei şi a deşertificării pentru a evita un dezastru:

Până la mijlocul secolului, trei sferturi din populaţie ar putea trăi în condiţii de secetă. Schimbările climatice înseamnă responsabilitate mare, dar contează mult cum administrăm pământurile”, a afirmat Antonio Guterre, secretar general al ONU.

Experții atrag atenția că lupta cu schimbările climatice în primul rând de factorul politic. Iar oamenii de știință nu pot face mare lucru dacă la nivel politic nu există voință necesară.

Source

Distribuie știrea