Seceta lasă Spania fără energie produsă de hidrocentrale

CORESPONDENȚĂ DIN SPANIA

Energia regenerabilă produsă de hidrocentrale și sistemele eoliene a scăzut dramatic în Spania, din cauza valurilor de căldură și a secetei. Specialiștii în energie susțin că producția este la nivelul de acum 30 de ani, iar lacurile de acumulare suplinesc lipsa apei pentru populație. În 300 de localități, consumul este în continuare restricționat.

06 Septembrie 2022, 09:07 (actualizat 06 Septembrie 2022, 10:04) Știrile TVR |

Este cel mai secetos an de când se fac măsurători în Spania. Rezervele de apă au scăzut la 30%. Multe lacuri de acumulare au secat, iar hidrocentralele au oprit producția de energie.

Yolanda Moratilla, profesor în energie la Universitatea din Comillas: În mod normal, acumulările sunt folosite și ca sursă de apă, ceea ce înseamnă că nu pot fi golite pentru a produce electricitate când este nevoie de apă pentru consum.

Angel Garcia, director de producție al centralei hidroelectrice Endesa: Ar trebui să ne întoarcem până în anul 1989 ca să avem acelați nivel de producție de energie pe care l-am avut din ianuarie până în iulie.

Energia hidro reprezenta 15% din totatul de energie produsă în Spania. Acum însă producția a scăzut la 6%, ceea ce a dus la creșterea prețurilor pentru consumatori.

Și producția de energie eoliană a scăzut cu aproape 10%, din cauza valurilor de căldură care au diminuat forța vântului.

Marcial Gonzales, inginer: Faptul că am înlocuit hidroenergia cu gaz a dus, evident, la creșterea prețurilor, pentru că este cel care stă la baza acestei crize energetice.

Mii de localnici din peste 300 de localități suferă din cauza restricțiilor impuse din cauza secetei. Galicia și Catalonia sunt cele mai afectate regiuni. În saloanele de coafură, clientele vin cu apă de casă, iar în localuri angajații strâng apa pentru spălat în bidoane și găleți.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

ŞTIRILE ZILEI

Source