Până acum 10 ani, Ucraina a fost privită de la București ca un pion al Federației Rusiei în Europa de Est și, mai ales, în Republica Moldova. Relațiile României cu Ucraina au fost mai degrabă reci, din cauze istorice, pierderile teritoriale ale României în urma ultimatului sovietic, din 1940, dar și din motive apărute după căderea comunismului. Trei probleme mari au afectat relația bilaterală: drepturile comunității românești din Ucraina, delimitarea platoului continental al Insulei Șerpilor și construcția în Delta Dunării a canalului Bâstroe.
În acest moment, România are o colaborare bună cu Ucraina, lucru confirmat și de secretarul de stat Iulian Fota, invitat la emisiunea PRIM-PLAN, de la TVR INFO.
Fota este de părere însă că „la nivel individual, la nivel de grup, la nivel local, vom mai avea niște situații în care, repet, oamenii se vor racorda mai greu sau se vor mai adapta mai mai dificil la deciziile luate de Kiev. Dar ce vreau să spun este că direcția este clară, e spre rezolvarea tuturor acestor chestiuni. Pași concreți sunt făcuți pe drumul ăsta și asta aș vrea să înțeleagă toată lumea că Ucraina cu care noi colaborăm și discutăm și uneori mai sunt și dificultăți sau asperități, ca urmare a acestui război, dar și ca urmare a eforturilor pe care țara le-a făcut, deci este o altă Ucraină și aici vorbiți cu unul care știe bine relația bilaterală”.
„Cunosc momente bune din trecut, cum cunosc și multe momente proaste între noi și Kiev, iarăși din trecut, ceea ce noi construim, iar anul trecut ea nu mă feresc să spun chestia asta, anul trecut, cred că a fost cel mai bun an al cooperării bilaterale dintre București și Kiev, întâlniri la nivel înalt și discuții foarte bune între președinți, întâlniri și discuții foarte bune între premier pentru prima dată o ședință între cele două guverne, două sau trei întâlniri la nivel de miniștri de externe, multe, multe întâlniri la nivel de secretar de stat și mai jos, cooperarea trilaterală pe care o dezvoltăm cu Ucraina și Moldova, iar extrem de importantă„, a continuat demnitarul.
„Chiar dacă unii români sunt sceptici sau încă privesc lucrurile prin prisma trecutului, mai mult sau mai puțin cunoscute, inclusiv aceste probleme în lumea cerealelor, cum ar fi o întrebare, pe cine deranjează? E o întrebare, pe cine deranjează o relație foarte strânsă și foarte apropiată între România și Ucraina? Asta e într-adevăr, o întrebare, da, aș vrea să o las așa retorică, fără un răspuns„, a spus Fota.
„Nu vreau să spun, că nu sunt absurd și nici nu operez într-o lume ideală, nu neg că s-ar putea pe ici pe colo în anumite chestiuni să mai avem neînțelegeri să mai avem chestii de armonizat, de negociat. S-ar putea să mai avem elemente de competiție și concurență loială. Vă pot da exemple de țări care au o relație de alianță veche, unde în continuare avem elemente de competiție sau de concurență sau chiar anumite de tensiune inclusiv. Putem da exemplu relația între Statele Unite și Israel în acest moment sau putem lua alte relații speciale, deci nu trăim într-o lume perfectă, dar ce vreau să spun este că perspectiva relației bilaterale cu Ucraina nu a fost niciodată mai bună, cum este acum”, a declarat secretarul de stat Iulian Fota.