Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Forumul Aspen: Războiul nu are nevoie de încă un război între NATO si Rusia

29 Noiembrie 2022, 08:42 (actualizat 29 Noiembrie 2022, 11:11) Știrile TVR |

Mircea Geoană

ACTUALIZARE Declarații Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO:

– Războiul nu are nevoie de încă un război între NATO si Rusia

– Ceea ce facem in NATO in fiecare zi, întărirea aliaților, fiecare centimetru va fi protejat. Fiecare națiune are dreptul să își protejeze teritoriile. Am văzut multe articole, noi luam lucrurile in serios, asta face NATO zilnic, e jobul nostru sa protejăm.

– Eu aș da fiecărei națiuni suverane din Europa șansa de a visa. Nu a existat nici o mărire a UE care să nu fie precedată de o mărire a NATO.

– Ucraina va face parte din lumea civilizată, vor face parte din noi, dintr-o Europă cu încredere, civilizată.

CONTEXT

„Ediţia din 2022 are loc în contextul războiului din Ucraina, care a afectat lumea întreagă, atât din punct de vedere economic, cât şi al securităţii. Efectele acestuia sunt resimţite puternic în ce priveşte: preţurile din energie, lanţurile de aprovizionare, industria de apărare, preţurile de consum. Efectele umanitare ale războiului reprezintă principala problemă. (…) Nu se anticipează că activitatea militară se va încheia curând, iar durata războiului nu va face decât să adâncească multiplele crize. Deşi dificilă, nu este prematură o discuţie despre reconstrucţie, care să implice stabilizarea Ucrainei şi a regiunii, ca o condiţie prealabilă pentru acţiuni viitoare”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Institutului Aspen.

Printre cei care iau cuvântul în cadrul evenimentului sunt anunţaţi: secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavsky, ministrul canadian al afacerilor externe, Melanie Joly, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

Evenimentul este organizat de Institutul Aspen România şi German Marshall Fund of the United States, cu susţinerea NATO, fiind cofinanţat de Uniunea Europeană şi USAID.

În cadrul evenimentului se lansează și publicația „O lume în schimbare – O nouă arhitectură europeană” (” A World in Flux, Towards a New European Architecture”), o colecție de reflecții și opinii despre contextul actual și evoluția dorită a Europei, soluții necesare și posibile pentru ieșirea ei din criză și dezvoltarea ulterioară.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea