Secretarul general al NATO: Este mai importante ca Suedia și Finlanda să se alăture rapid NATO, decât să adere împreună

Finlanda și Suedia, aderare la NATO / FOTO: Shutterstock

Cele două țări au solicitat aderarea la NATO în urma invaziei Rusiei a Ucrainei în februarie anul trecut, iar candidaturile lor de aderare au fost ratificate de toți aliații, cu excepția Ungariei și Turciei.  Turcia este văzută pe scară largă drept principala piedică,  iar președintele turc, Tayyip Erdoğan, a indicat că țara sa ar putea ratifica doar cererea Finlandei.

Reuters relatează că oficialii occidentali au spus că ar prefera ca ambele țări să se alăture NATO împreună, parțial pentru că ar fi mai ușor să le integreze în același timp în structurile militare ale NATO. Dar Stoltenberg, vorbind înainte de întâlnirea miniștrilor apărării NATO la sediul Alianței de la Bruxelles, a sugerat că aceasta ar fi o considerație secundară.

„Întrebarea principală nu este dacă Finlanda și Suedia sunt ratificate împreună. Principala întrebare este ca ambele să fie ratificate ca membre cu drepturi depline cât mai curând posibil”, a oficialul NATO.  „Sunt încrezător că amândouă vor fi membre cu drepturi depline și lucrez din greu pentru a fi ratificate cât mai curând posibil.”

Ankara a cerut ambelor țări să adopte o linie mai dură împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este considerat un grup terorist de Turcia și Uniunea Europeană.

Source

Distribuie știrea