Secretarul general al ONU cere garanţii privind continuarea operaţiunilor agenţiei pentru refugiaţii palestinieni. Guterres: Orice angajat al UNRWA implicat în acte teroriste va fi tras la răspundere

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut duminică ţărilor care au suspendat finanţarea agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) să „garanteze cel puţin” continuarea operaţiunilor, esenţiale pentru două milioane de oameni, informează AFP.

Agenţia, principalul furnizor de ajutor umanitar în Gaza, a anunţat vineri că a concediat mai mulţi angajaţi acuzaţi că ar fi fost implicaţi în atacul comis la 7 octombrie 2023 de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Israel, după ce UNRWA a primit informaţii în acest sens de la autorităţile israeliene.

Imediat ce a fost făcut acest anunţ, Statele Unite au anunţat suspendarea tuturor ajutoarelor suplimentare acordate UNRWA, fiind urmate de alte câteva ţări, printre care Italia, Canada, Australia, Regatul Unit, Finlanda şi Germania.

Deşi le înţeleg îngrijorările – eu însumi am fost îngrozit de aceste acuzaţii – îndemn cu tărie guvernele care şi-au suspendat contribuţiile să garanteze cel puţin continuitatea operaţiunilor UNRWA„, a argumentat Antonio Guterres într-un comunicat de presă.

Guterres a insistat că „două milioane de civili din Gaza depind de ajutorul critic al UNRWA pentru supravieţuirea lor zilnică, dar finanţarea actuală nu va permite UNRWA să răspundă tuturor nevoilor în februarie„.

Guterres: Orice angajat al ONU implicat în acte teroriste va fi tras la răspundere

Presupusele acţiuni abjecte ale acelor angajaţi trebuie să aibă consecinţe. Dar zecile de mii de bărbaţi şi de femei care lucrează pentru UNRWA, mulţi în unele dintre cele mai periculoase situaţii pentru lucrătorii umanitari, nu ar trebui să fie penalizaţi. Nevoile urgente ale populaţiilor disperate de care au grijă trebuie să fie satisfăcute„, a adăugat secretarul general al ONU.

El a confirmat, după cum indicase Washingtonul, că 12 angajaţi ai UNRWA sunt vizaţi de aceste „acuzaţii extrem de grave” care fac obiectul unei investigaţii interne a ONU. UNRWA i-a concediat pe nouă dintre ei, unul este „confirmat mort„, iar identităţile altor doi sunt „în curs de clarificare„, a menţionat Guterres.

„Orice angajat al ONU implicat în acte teroriste va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală„, a dat asigurări şeful ONU, promiţând să coopereze cu autorităţile competente.

Lazzarini: Peste 2 milioane de palestinieni din Gaza depind de ajutorul umanitar pe care îl furnizează UNRWA

La rândul său, comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a avertizat duminică, într-un comunicat de presă, că peste 2 milioane de palestinieni din Gaza depind de ajutorul umanitar pe care îl furnizează agenţia şi că UNRWA s-ar putea vedea nevoită să-şi suspende activitatea din cauza sistării temporare a finanţărilor, decisă de către nouă ţări donatoare.

Nouă ţări şi-au suspendat temporar finanţarea către UNRWA. Aceste decizii ameninţă activitatea noastră umanitară continuă în întreaga regiune, inclusiv şi în special în Fâşia Gaza„, a avertizat Lazzarini. „Este şocant să vedem o suspendare a finanţării ca reacţie la acuzaţiile aduse unui grup mic din cadrul personalului, mai ales având în vedere măsurile imediate pe care UNRWA le-a luat prin rezilierea contractelor şi solicitarea unei investigaţii independente şi transparente„, a deplâns Lazzarini.

Comisarul UNRWA a avertizat că aproape întreaga populaţie a Fâşiei Gaza depinde de asistenţa agenţiei pentru „simpla lor supravieţuire”: agenţia oferă adăpost pentru peste 1 milion de persoane şi asigură alimente şi îngrijire de primă necesitate pentru peste 2 milioane de oameni, „chiar şi la apogeul ostilităţilor”.

După ce Israelul a permis ca ajutorul umanitar să intre în Fâşia Gaza la sfârşitul lunii octombrie 2023, UNRWA a devenit principala instituţie care se ocupă în mare măsură de distribuirea acestuia.

Lazzarini a amintit că Curtea Internaţională de Justiţie a solicitat vineri, în procesul de genocid deschis împotriva Israelului, creşterea fluxului de ajutor umanitar către enclavă, pentru care structura UNRWA este esenţială.

„Ar fi extrem de iresponsabil să fie sancţionată o agenţie şi o întreagă comunitate pe care o deserveşte din cauza unor acuzaţii (…) formulate împotriva câtorva persoane, în special în timp de război, strămutări şi crize politice în regiune„, a spus el.

Israelul a mulţumit ţărilor care au suspendat finanţările către UNRWA şi a cerut ca mai multe state să se alăture acestei măsuri împotriva agenţiei, pe care o acuză că este un „refugiu al teroriştilor”, în timp ce Hamas a negat categoric că personalul umanitar UNRWA colaborează cu gruparea islamistă palestiniană în cadrul unor acţiuni cu caracter militar. Preluare: Agerpres

Distribuie știrea