Liderii partidelor aflate la guvernare caută soluţii pentru a ţine sub control preţul energiei. Premierul a convocat o şedinţă cu reprezentanţi din mai multe ministere şi cu specialiştii din domeniu. Una dintre propuneri este supraimpozitarea companiilor din energie, pentru a evita specula. Marius Vulpe vine cu toate explicaţiile.
Se analizează impactul a două scenarii de acțiune, ambele variante privesc ideea supraimpozitării profiturilor obținute pe piața de energie, a transmis Marius Vulpe, pentru TVR Info. Avem o variantă mai blândă, prin care se propune impozitarea cu 10% a acestui profit, dacă cei de pe piață obțin profituri de peste 10%, în timp ce o altă variantă vizează practicile speculative din ultima perioadă pe bursa de zi cu zi și propune supraimpozitarea cu 100% a celor care obțin profituri de peste 300%.
A doua variantă este susținută mai mult de PSD, iar liberalii o preferă pe prima. Ei susțin că varianta a doua ar provoca busculadă pe piață, ar goni investitorii și nu ar avea efectul scontat.
PSD privește ideea supraimpozitării ca o măsură tranzitorie complementară la cea care este deja aplicată, măsura de compensare a facturii la energie, susțin ei că cele două măsuri ar putea fi aplicate până la finele lunii martie 2023, urmând ca din acel moment să se găsească o soluție pentru a proteja populația și serviciile esențiale, prin pregătirea unui regim de plafonare a prețurilor la energie. Doar că în acest moment este nevoie de o nouă derogare din partea Comisiei Europene, social-democrații spun că acest lucru este posibil, deoarece avem precedentele din Spania și Grecia. Însă această idee nu se bucură de susținerea PNL.
Deci acum s-a găsit o soluție de compromis pentru a putea gestiona situația până la începutul anului viitor, urmând ca, în această perioadă, în funcție de eficacicatea acestor două măsuri, să se ia o decizie cu privire la ce direcție trebuie urmatp pe piața energiei.