Șefa serviciilor americane de informații: Putin nu intenționează să se oprească la Donbas, ci vrea să extindă conflictul în Transnistria

Preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova, a declarat astăzi şefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, potrivit AFP şi Reuters.

10 Mai 2022, 18:55 (actualizat 10 Mai 2022, 19:06) Știrile TVR |

Avril Haines, audiere în Congresul SUA

Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în care intenţionează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas„, a afirmat Avril Haines, în cadrul unei audieri în Congres.

Serviciile de informaţii americane estimează că armata rusă vrea „să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria”, a adăugat şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii.

Deşi este „posibil” ca forţele ruse să realizeze acest obiectiv în lunile următoare, „ele nu vor putea ajunge în Transnistria şi să includă Odesa fără a decreta o formă de mobilizare generală”, le-a mai spus ea aleşilor americani.

Preşedintele rus „mizează probabil pe o slăbire a determinării SUA şi a Uniunii Europene în momentul în care penuria alimentară şi creşterea preţurilor la energie se vor agrava”, a atras ea atenţia.

Combinat cu realitatea că Putin se confruntă cu un dezechilibru între ambiţiile sale şi capacităţile militare convenţionale ale Rusiei, asta înseamnă cel mai probabil o evoluţie mai impredictibilă şi cu potenţial de escaladare în următoarele câteva luni„, a mai declarat Avril Haines.

Tendinţa actuală sporeşte riscurile ca preşedintele Putin să se îndrepte spre măsuri mai drastice, inclusiv instaurarea legii marţiale, reorientarea producţiei industriale sau o potenţială escaladare militară cu scopul de a elibera resursele necesare pentru a atinge acest obiectiv„, a spus ea.

Considerăm în continuare că preşedintele Putin nu va autoriza folosirea armei nucleare decât dacă va percepe o ameninţare existenţială pentru stat sau regimul rus„, a adăugat şefa serviciilor americane de informaţii.

Preşedintele rus ar putea să recurgă totuşi la ea „dacă va considera că pierde războiul în Ucraina şi că NATO intervine sau se pregăteşte să intervină”, a precizat Avril Haines.

Însă, chiar şi în acest caz, „probabil va trimite semnale” înainte de a o face, a mai arătat ea.

La aceeaşi audiere, şeful Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (DIA) a SUA, locotenent generalul Scott Berrier, a declarat că războiul este într-un blocaj. „Ruşii nu câştigă, nici ucrainenii nu câştigă. Este un blocaj”, a afirmat el.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea