Șefii celor două camere, despre conflictul legat de moțiunea de cenzură. Anca Dragu: Este de fapt un conflict de natură politică. Ludovic Orban: Nu există niciun conflict între Guvern şi Parlament

15 Septembrie 2021, 10:52 (actualizat 15 Septembrie 2021, 15:27) |

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, anunţă că a transmis Curţii Constituţionale un punct de vedere privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament.

În urmă cu o zi, Anca Dragu preciza că va trimite Curţii Constituţionale două puncte de vedere – unul al Comisiei de resort, însuşit de Biroul permanent, şi altul în nume personal – referitoare la sesizarea Guvernului transmisă Curţii privind existenţa unui conflict juridic Guvern – Parlament în cazul moţiunii de cenzură.

„În acest punct de vedere, semnat de mine, în calitate de preşedinte al Senatului României, arăt că nu se constituie motive pentru a considera existenţa unui conflict juridic de natură constituţională. Este de fapt un conflict de natură politică pe care Guvernul îl doreşte transformat într-un conflict de natură constituţională. Mai arătăm în acest punct de vedere transmis Curţii că este vorba mai degrabă de o cerere ce nu poate fi admisibilă din partea Curţii Constituţionale. Este vorba de o serie de critici legate de iniţierea şi depunerea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură reprezintă un instrument juridic constituţional pe care îl au la dispoziţie parlamentarii, un instrument de control asupra activităţii Guvernului şi arătăm, ca atare, că nu se constituie niciun fel de blocaj al activităţii celor două instituţii. Numai un blocaj ar putea sta la baza unui conflict juridic de natură constituţională. Repet: este vorba de un conflict politic, mai degrabă, care de la nivelul Guvernului se doreşte a se transforma într-un conflict juridic de natură constituţională”, a arătat Dragu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

    Orban: Argumentul că se amână moţiunea de cenzură după soluţionarea sesizării la CCR este unul ridicol, penibil

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că argumentul amânării moţiunii de cenzură după soluţionarea sesizării la CCR privind conflictul juridic de natură constituţională este „ridicol, penibil”, susţinând că nu are nicio legătură procedura moţiunii cu „iniţierea unui pseudo-conflict juridic de natură constituţională”.

Orban a spus că o majoritate din Birourile permanente reunite încalcă Constituţia şi principiul constituţional privind statul de drept, blocând procedurile cu privire la moţiunea de cenzură.

„Avem mai multe premiere. Prima premieră este aceea că Parlamentul, la un conflict juridic de natură constituţională declanşat de Guvern, practic recunoaşte, ba chiar emite un punct de vedere mai grav decât sesizarea. A doua premieră este că una dintre Camere dă copy-paste după cealaltă Cameră. De asemenea, avem a treia premieră, în care preşedinţii celor două Camere emit puncte de vedere diferite de punctul de vedere care este adoptat în reuniunea BPR. Culmea e şi chiar este trist faptul că cei care au blocat BPR sunt cei care au susţinut punctul de vedere în Birourile permanente, atât la Senat cât şi la Cameră, că există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. Oricum, asta nu are nicio legătură cu ce face o majoritate din BPR şi anume: încalcă Constituţia şi principiul constituţional privind statul de drept pentru că nu derulează, blochează procedurile cu privire la moţiunea de cenzură, proceduri constituţionale şi regulamentare”, a afirmat Ludovic Orban.

El a spus că a emis un alt punct de vedere către Curtea Constituţională, potrivit căruia nu există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament.

„Care este conflictul? Nu există niciun conflict între Guvern şi Parlament, Guvernul aici nu există, decât că Guvernul este cel afectat de moţiunea de cenzură. Guvernul ce ar vrea? Să decidă Curtea Constituţională că dacă se depune o moţiune de cenzură împotriva sa ea nu mai poate fi dezbătută şi votată decât după soluţionare? Argumentul că se amână moţiunea după soluţionarea conflictului este unul ridicol, penibil. Nu are nicio legătură procedura moţiunii de cenzură cu iniţierea unui pseudo-conflict juridic de natură constituţională”, a adăugat Orban.

Întrebat dacă va convoca un plen pentru dezbaterea moţiunii de cenzură, Orban a spus: „Anca Dragu mi-a transmis o scrisoare în care mi-a formulat anumite solicitări, am cerut punctul de vedere de la Departamentul legislativ al Camerei, a venit punctul de vedere, îl voi analiza, voi comunica cu doamna preşedintă Dragu şi voi comunica public care este decizia mea”.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea