Dacă va avea succes în Ucraina, Rusia nu se va opri! Declarația a fost făcută chiar de către șeful Armatei Române, generalul Gheorghiţă Vlad. Într-un interviu pentru Europa Liberă, șeful Statului Major al Apărării a spus că populația ar trebui să fie pregătită pentru un război. Recent și șefii armatelor suedeză și britanică, dar și lideri militari ai NATO au avut ieșiri publice similare pe această temă.
Șeful Statului Major al Apărării le-a declarat jurnaliștilor de la Europa Liberă că România are nevoie de o legislație coerentă pentru pregătirea populației.
Gl. Gheorghiță Vlad, șef al Statului Major al Apărării: Populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu personal, nu neapărat ca și militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova.
Șeful Armatei ar vrea ca legislația să le permită, pe bază de voluntariat, bărbaților și femeilor cu vârsta de până în 35 de ani, să învețe să lupte.
Gabriel Andronache, deputat PNL: Deocamdată rămâne să discutăm pe acest aspect cu conducerea Ministerului Apărării Naționale. Nu am avut discuții până în prezent pe tema aceasta.
Lucian Romașcan, senator PSD: Domnul Vlad Gheorghiță a spus un lucru foarte corect din punct de vedere al celui care conduce Armata. Acest lucru cred că lucrează pe două părți, odată este să fii pregătit, să te aperi în caz de conflict, dar funcționează și ca descurajare, pentru că dacă toate țările membre NATO vor arăta că iau foarte în serios această amenințare a Rusiei, probabil că Rusia se va gândi de multe ori înainte să atace o țară din zona NATO.
În ultima vreme, mai mulți șefi ai unor armate aliate au vorbit despre necesitatea pregătirii populației pentru un conflict. Inclusiv amiralul Rob Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO, a spus că într-un război nu sunt importanți doar militarii profesioniști, ci și bugetele.
Amiral Ron Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO: Trebuie să ne dăm seama că pacea nu este un dat şi pentru asta avem planuri, pentru asta ne pregătim de un conflict cu Rusia sau cu grupări teroriste. Dacă va fi nevoie, dacă ne vor ataca. Nu vrem război, dar dacă ne atacă, trebuie să fim gata.
Nu întâmplător, luna trecută, NATO a dat startul celui mai mare exercițiu de la sfârșitul Războiului Rece. Steadfast Defender va dura câteva luni și la manevre vor lua parte 90.000 de militari din cele 31 de țări aliate și din Suedia.