Conducerea Consiliului Concurenţei a fost invitată la audieri în Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului, pentru a prezenta măsurile întreprinse cu privire la piaţa asigurărilor RCA. „Audierea a fost utilă pentru clarificarea unor neînţelegeri referitoare la competenţele pe care le avem în privinţa preţurilor RCA, autoritatea neavând pârghiile de a interveni în ceea ce priveşte preţurile mici practicate de companiile de asigurări”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
„Cred că a fost utilă această audiere ca să clarificăm nişte neînţelegeri. A fost o şedinţă de informare a Comisiei, în care nu am discutat niciun act normativ. În ceea ce priveşte hotărârea de Guvern de plafonare a preţurilor RCA, aceasta va fi evident emisă Guvern. Mă aştept ca în câteva luni să se transforme în iniţiativă legislativă pentru a corecta unele lucruri ce ţin de legislaţie. Printre lucrurile care trebuie corectate sunt şi unele care se referă la comportamentul companiilor. În plus, trebuie să ţinem sub control costurile, pentru a nu creşte preţul RCA-ului. În acest fel ne asigurăm că reparaţiile nu sunt foarte scumpe”, a declarat Bogdan Chiriţoiu pentru Agerpres.
El a subliniat că autoritatea pentru concurenţă se uită la creşterile de preţ, pentru a vedea dacă sunt rezultatul unor înţelegeri între companii sau dacă există firme mari în piaţă care cresc preţurile pentru consumatori, şi nu dacă preţurile sunt nesustenabil de mici.
„Preţurile practicate se văd în indicatorii financiari ai companiilor, în solvabilitatea lor, aceasta fiind zona de reglementare prudenţială şi ASF (Autoritatea de Surpaveghere Financiară n.r) a intervenit. Probabil că aceste companii nu aveau destui bani pentru a acoperi riscurile pe care şi le asumau şi din acest motiv ASF a luat deciziile pe care le-a luat. Menţionez, din nou, că noi nu putem interveni în privinţa preţurilor mici practicate, pentru că nu ne permite legea”, a punctat preşedintele Consiliului Concurenţei.
În ceea ce priveşte faptul că City Insurance şi Euroins aveau cote de piaţă foarte mari, una de 40%, alta de peste 30%, Bogdan Chiriţoiu a semnalat că nu este ceva ilegal ca o companie să fie mare.
„Deci, dacă clienţii te găsesc atractiv, clienţii vor acel produs, nu-i opreşte nimeni. Ar fi cumva nenatural să vină statul să-i spună unui consumator român: ‘nu te mai duce tu la compania asta la care vrei să cumperi, că eu, statul român, cred că are destui clienţi. Eu zic să te duci în altă parte’. Evident că asta e absurd. N-avem cum să prevedem în Legea Concurenţei sau să utilizăm Legea Concurenţei pentru a limita cotele de piaţă ale companiilor. Dacă companiile acestea au crescut pentru că au preţuri mici şi rămân fără bani, acolo intervine ASF. Dar în rest, Legea Concurenţei, care se aplică în toate sectoarele economiei, nu numai în asigurări, nu are prevederi şi nici nu-i normal să aibă prevederi care să spună că o companie este prea mare şi eu, stat, interzic să mai ia clienţi. Deci eu sper că am clarificat aceste lucruri şi că sunt bine înţelese acum de cei care aveau nelămuriri”, a precizat Chiriţoiu.
El a mai afirmat că autoritatea de concurenţă şi-a dat acordul de principiu pe proiectul de HG privind plafonarea preţului RCA, dar nu are expertiza să spună exact care ar trebui să fie preţul plafonat, dacă ar trebui să fie cel din 2022 sau altul.
„ASF-ul spune ce este un preţ rezonabil în piaţă, nu spunem noi. Ce am spus eu este că, dată fiind dimensiunea şocului – un şofer din trei trebuie să-şi găsească altă firmă de RCA – ni se pare justificat să se vină cu o măsură de plafonare a preţurilor pentru câteva luni„, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenței.
Senatorii din Comisia economică i-au reproșat președintelui Consiliului Concurenței că nu a intervenit când a constatat neregulile de pe piața RCA, iar unii dintre ei i-au cerut chiar demisia.
Ei i-au solicitat lui Bogdan Chirițoiu să vină cu propuneri pentru îmbunatățirea funcționarii pieței RCA.
”Când cineva are un preț mic, asta nu e un subiect unde eu trebuie să intervin, (…) cota de piață nu e ilegală”, a subliniat șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
În cadrul Consiliului Concurenței există o decizie favorabilă legată de plafonarea tarifelor RCA, iar aceasta urmează să fie transmisă autorităților române. Decizia Consiliului vine în contextul în care cei care au avut contracte încheiate cu Euroins trebuie să își facă noi polițe de asigurare civilă obligatorie, iar acest fapt ar putea duce la o instabilitate a pieței.
Bogdan Chirițoiu a propus un preț plafonat pe o perioadă de 6 luni, timp în care să se stabilizeze piața.
Nu a reușit să explice însă ce se va întâmpla după cele 6 luni, dacă nu cumva va urma o explozie a prețurilor. Președintele Consiliului a spus că acesta lucru ar urma să fie stabilit între ASF, Guvern și instituția pe care o conduce.
Referitor la situația intrării în insolvență a Euroins, Bogdan Chirițoiu a susținut că și-a făcut treaba atât timp cât au fost aplicate amenzi societății și că mai mult de atât Consiliul Concurenței nu ar fi putut face.
Reprezentanții Consiliului Concurenței au dat explicații în cadrul Comisiei economice a Senatului în privința verificărilor pe care le-au făcut în ultima perioadă pe piață. Ei au fost chemați să motiveze de ce nu au atras atenția Autorității de Supraveghere Financiară referitor la tarifele pentru polițele RCA emise de Euroins, societate aflată în insolvență.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă