Șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken: SUA vor relaţii mai stabile cu Rusia, dar vor riposta la atacuri

Secretarul de stat SUA, Antony Blinken

‘Dacă Rusia va continua să ne atace sau să acţioneze aşa cum a făcut-o cu atacurile SolarWind, intruziunile în alegerile noastre şi agresiunea împotriva (opozantului Aleksei) Navalnîi, atunci vom răspunde’, a spus Blinken, aflat la Roma pentru o reuniune privind eforturile internaţionale de luptă împotriva miliţiilor islamiste.

Potrivit secretarului de stat, China este ‘cea mai complicată’ când vine vorba de relaţii, dar SUA respectă diferitele relaţii pe care ţările le au cu China şi nu vor cere niciuneia să aleagă între cele două state.

‘Este, totuşi, adevărat că, atunci când avem de-a face cu China – ca oponent, rival sau partener -, suntem mult mai eficienţi dacă acţionăm împreună’, a adăugat Blinken.

El a mai spus că Italia a făcut eforturi importante în elaborarea legislaţiei destinate să-i protejeze reţeaua 5G de ‘producătorii care nu prezintă încredere’ şi că ar trebui să continue să întreprindă verificări dacă vor sosi investiţii din alte ţări.

Statele Unite au făcut lobby pe lângă Italia şi alte ţări europene să evite să utilizeze echipamente fabricate de Huawei în reţelele lor de nouă generaţie, din cauza riscului de securitate pe care l-ar putea prezenta compania chineză.

Huawei a respins aceste acuzaţii.

Source