Şeful Eurogrup: Expunerea zonei euro la Silicon Valley Bank este foarte limitată

Expunerea zonei euro la efectele negative ale colapsului Silicon Valley Bank este foarte limitată, a afirmat luni Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului (miniştrii de Finanţe din zona euro), într-un interviu acordat Bloomberg.

13 Martie 2023, 14:34 (actualizat 13 Martie 2023, 14:46) Știrile TVR |

Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrup / captura video

“În Europa, avem un cadru legislativ privind reglementarea şi rezoluţia bancară extrem de puternic. Dar orice evoluţii în sectorul bancar, cum sunt acestea, ridică întrebări, şi desigur, vom discuta astăzi în cadrul reuniunii Eurogrup”, a declarat Donohoe.

Acesta a adăugat că Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană monitorizează evoluţiile şi vor discuta subiectul în cursul zilei de luni cu miniştrii de Finanţe din zona euro.

Situaţia reprezintă o atenţionare că riscul şi momentele în care se petrec schimbări se pot întâmpla în mod neaşteptat, a declarat Donohoe.

Acesta a adăugat: “Dintr-o perspectivă europeană, suntem foarte bine poziţionaţi, am făcut în ultimul deceniu modificări în cadrul legislativ privind reglementarea. Putem monitoriza şi răspunde rapid evoluţiilor, dacă va fi necesar”.

“Nu am avut niciodată motive să ne complacem, ştim cât de rapid se pot schimba lucrurile şi de aceea astăzi vom putea face o actualizare a situaţiei din acest moment, dar sunt încrezător că avem capacitatea de a gestiona acest tip de riscuri”, a spus preşedintele Eurogrupului, conform Agerpres.

Uniunea Europeană caută modalităţi de sprijinire a sectorului tehnologic, pentru a se asigura că va înregistra în continuare creştere şi perspectivele nu sunt sever afectate. “Cred că sistemul bancar din Europa înţelege foarte bine în acest moment riscurile la nivel european şi global în sector tehnologic şi are la dispoziţie măsurile adecvate pentru a gestiona riscurile şi a face faţă situaţiei”, a declarat Donohoe.

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank (SVB), după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

Source

Distribuie știrea